Vágólapra másolva!
Szerdán mutatták be azokat a felvételeket, amelyek a legjobbaknak bizonyultak a Wellcome Trust tudományos képgyűjtemény idei versenyén. Tudományos és egészségügyi témában egyaránt válogattak be képeket, így a fotók között kulcslyukműtét, fogszuvasodást okozó baktériumok, szuperközeli bogárlábak és embriók is egyaránt szerepelnek.
Vágólapra másolva!

A Wellcome Images az 1936-ban létrehozott brit egészségügyi közhasznú alapítvány, a Wellcome Trust egyik intézményének, a Wellcome Library-nek az egyedülálló képgyűjteménye, amelybe biológiai, orvostudományi és az egészségügyi gondozást dokumentáló képek kerülnek be. Idén február 23-án, Londonban mutatták be azokat a felvételeket, amelyeket az elmúlt másfél évből a legkiemelkedőbbnek ítélt a szervezet bírálóbizottsága.

A válogatásba bekerült huszonegy képet Alice Roberts (anatómus, író és tudományos ismeretterjesztő), Adam Rutherford (tudományos újságíró és a Nature képszerkesztője), Fergus Walsh (a BBC egészségügyi szakújságírója), valamint a Guardian képszerkesztője, Eric Hilaire választották ki. "Minden évben több száz olyan képet nézünk át, amelyeket kutatók és művészek készítenek tudományos és orvosi témákban. Minden képhez mellékeltünk egy rövid leírást is, amelyből kiderül, hogy hogyan készült a kép, és milyen történet áll a fotó elkészítése mögött" - mondta Catherine Draycott, a Wellcome Images igazgatója a kiállítás londoni megnyitóján.

Az alábbi képekre kattintva Ön is megtekinthet néhányat azokból a felvételekből, amelyek idén a legjobbnak a bizonyultak. Az összes kép erre a linkre kattintva érhető el.

Forrás: Wellcome Images
David Bishop (UCL Medical School) fotóján kulcslyukműtétet (laparoszkópia) végző sebészek láthatóak: ennek során egy speciális kamerát - laparoszkópot - használnak, miközben a hasfalon ejtett apró metszéseken keresztül helyezik be az orvosi eszközöket a beteg szervezetébe. A képen éppen egy vesét távolítanak el, amelyet később szervátültetésre használtak (További képekért kattintson a fotóra!)

Forrás: Spike Walker
Spike Walker fotóján egy tűzvörös fémdarázs (Chrysis ignita) felnőtt példánya látható: a hártyásszárnyúak (Hymenoprera) rendjébe tartozó fajt a fémes színek jellemzik, amelyek ezen a képen különösen jól látszanak. Az összegömbölyödött állat feje és tora kékeszöld, a potroh pedig rubinvörös színű. A képen az állat hasi oldalából eredő fullánk is látható, amely azonban nem tartalmaz mérget, így valódi szerepe sincs (További képekért kattintson a fotóra!)

Forrás: Spike Walker
Szintén Spike Walker készítette ezt a fotót, amelyen a Magyarországon is előforduló sárgaszegélyú csíkbogár (Dytiscus marginalis) hímjének az első lábán elhelyezkedő kerek tapadókorongjai látszanak (sárga színnel). A tapadókorongok arra valók, hogy a hím állat a párzás során megkapaszkodhasson a nőstényben. Ez a jellegzetesség el is különíti a hím és a nőstény állatokat, utóbbiak ugyanis nem rendelkeznek tapadókorongokkal (További képekért kattintson a fotóra!)

Forrás: Monica Folgueira & Steve Wilson
Monica Folgueira fotóján a barlangi vaklazac (Astyanax mexicanus) ötnapos embriója látható. A halfajnak látó és vak formája is létezik, de embrionális korban még mindkettőnél megfigyelhetőek a szemek, amelyek az utóbbiaknál később eltűnnek. Zöld festéssel láthatóak a különféle idegsejt-típusok, és szintén zölddel látszanak az ízlelőbimbók, amelyek a hal szája körül és a test további részein is megtalálhatóak (További képekért kattintson a fotóra!)