Mérgezett kerecsensólyom zuhant le Budapest belvárosában

Vágólapra másolva!
Egy belvárosi kormányzati épület udvarára zuhant kerecsensólyomhoz riasztották február elején a Magyar Madártani Egyesület munkatársait Budapesten. Az azóta elvégzett laborvizsgálatok alapján a madár pusztulását egy több éve betiltott növényvédő szer okozta.
Vágólapra másolva!

Megtalálásakor a madár még néhány percig élt, majd elpusztult. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az állat pusztulását egy három éve betiltott növényvédő szer okozta, testtömegegységre (kilogramm) vetítve ilyen nagy mennyiségű mérget még nem találtak Magyarországon elhullott madárban. A Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosai megröntgenezték a madarat, lövésre vagy egyéb sérülésre utaló nyomot nem találtak. A kerecsensólyom költési időszakon kívül gyakran vadászik galambokra a városokban, ennek a madárnak a csőrén és lábán is találtak galambtollat. Vélhetően a pusztulása előtti percekben ehette meg a mérgezett galambot az épület tetején.

Forrás: Bagyura János/MME
A megmérgezett kerecsensólyom

Ha a galamb a földre hullik, és egy háziállat vagy súlyosabb esetben egy gyerek találja meg, életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentheti meg. Éppen ezért ha elhullott madarat találunk, ne érintsük meg, hanem jelezzük a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságnak, akik szakszerűen elszállítják a tetemet. A tiltott növényvédő szerek terjesztése, bárminemű felhasználása méreggel való visszaélésnek minősül, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Az elmúlt években több száz védett és fokozottan védett madár pusztul el hazánkban szándékos mérgezés következtében.

A kerecsensólyom (Falco cherrug) Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 1 millió forint. Nagytestű sólyomfaj, teste 45-55, szárnyfesztávolsága 105-130 centiméter. A hímek súlya 730-990 gramm, a tojóké 970-1300 gramm között változik. Az öreg madarak háta sárgásbarna, fejük általában világos, néha egészen fehéres színű. Az öreg példányok jellemzője a világos, sokszor fehér mell, amely a has felé sűrűsödő, csepp alakú pettyekkel mintázott. Lábuk és viaszhártyájuk sárga. Monogám madarak, egy életre választanak párt maguknak. Március közepén 3-5 tojást rak a tojó, majd ezt követően 32 napig kotlik. A hím ez idő alatt vadászik, és táplálékkal látja el a kotló tojót. A fiókákat mindkét szülő eteti. A keléstől számított 42-47 nap után kirepülnek a fiatalok, és közel egy hónapig a fészkelőhely környékén tartózkodnak. Költési időszakban a leggyakoribb zsákmányállatuk az ürge, a hörcsög, a galamb, a bíbic és a seregély. A fiatalok egy része vonul, az öregek nagy része a fészek környékén télen is megfigyelhető.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület