Különleges kép készült a Naprendszerről - így látná egy idegen civilizáció

Vágólapra másolva!
Így látná valaki a Földön kívülről, a távolból a Naprendszer bolygóit. A Messenger űrszonda felvételein a planéták mellett azonosíthatók a Jupiter fényes holdjai, valamint a Föld kísérője is.
Vágólapra másolva!

Nehéz olyan csillagászati felvételt készíteni, amelyen több bolygó, közöttük a Föld is megfigyelhető, hiszen erre csak a világűrből, a Földtől viszonylag messziről van lehetőség. A mellékelt kép egy ilyen montázs, amelynek elemeit a Merkúr mellett már többször is elhaladt Messenger űrszonda rögzítette.

Forrás: NASA
Szokatlan montázs a Naprendszer bolygóiról. A fekete háttér az a rész, amelyről nem készült fotó, míg az egyes fényképeket egymás mellé illesztett szürke négyzetek jelzik. A kép eredeti, 2100 x 1575 pixel méretű változatának
letöltése (NASA)

A mozaik összesen 34 képből jött létre, amelyeket az űreszköz 2010. november 3. és 16. között rögzített. A képeken az Uránusz és a Neptunusz nem azonosítható, mivel azok túl halványak voltak a kamerának - helyzetüket nyilak mutatják. A nagyobb képeken érdemes megfigyelni, hogy a Szaturnusz enyhén elnyúlt alakot mutat gyűrűje miatt. Azonosítható a Jupiter négy Galilei-holdja közül három, és a Föld Holdja is. Mivel a Naprendszer nagybolygói a rendszer fősíkja, az ekliptika mentén sorakoznak, csak egy hosszú mozaikon lehetett őket együtt ábrázolni. A fenti kép kinagyított részeit is bemutatjuk az alábbiakban.

Forrás: NASA

Forrás: NASA
A Messenger képeiből készített mozaik két kinagyított részlete (NASA)

A Messenger a tervek alapján idén március 17-én áll Merkúr körüli végső pályára. Nem ez az első ilyen felvétel a Naprendszerről, korábban ugyanis a Voyager-1 űrszonda 1990-ben hasonló fotót készített, a rendszer külső térségéből befelé tekintve. Az alábbi képen az összes nagybolygó megfigyelhető.