Emberi gént találtak a tripper örökítőanyagában

Vágólapra másolva!
Egészen mostanáig egyetlen olyan példát sem ismertek, amikor egy baktérium közvetlenül az ember genetikai állományából jutott volna örökítőanyaghoz. A tripper bakteriális kórokozójáról most azonban sikerült bizonyítani, hogy emberi eredetű DNS-darab található a genomjában.
Vágólapra másolva!

Senki sem várta, hogy sikerül az ember és a baktériumok közötti génátadásra bizonyítékot találni, a Nortwestern Egyetem kutatói azonban éppen ezt mutatták ki: a szakemberek a tripper kórokozójának genetikai állományát elemezték, és olyan DNS-szakaszra bukkantak, amely az ember örökítőanyagában is jelen van.

A szexuális úton terjedő tripper kórokozója a Neisseria gonorrhoeae baktérium: ez az egyik legrégebb óta ismert betegség, amely kizárólag emberekben fordul elő. A kutatócsoport tizennégy, kórházakban izolált baktérium DNS-állományát elemezte, s kiderült, hogy a baktériumok DNS-ében emberi eredetű genetikai anyag található. A tizennégyből három kórokozónál sikerült emberi DNS-szakasszal megegyező részt találni.

A szakemberek az eredmények ellenőrzése érdekében egy másik laborban is meghatározták a baktériumok örökítőanyagát, és azt tapasztalták, hogy a DNS-darab valóban egyezik az emberi genomban található szakasszal. Ezt követően megvizsgálták az agyhártyagyulladást okozó Neisseria meningitidis genetikai állományát is, amely a tripper kórokozójának igen közeli rokona. Ebben azonban nem találtak emberből származó DNS-darabot, így valószínűsíthető, hogy a tripper kórokozója evolúciós értelemben csak nemrég szerezte be az emberi genetikai anyagot - írja a Northwestern Egyetem sajtóközleménye.

"Felfedezésünk alátámasztja, hogy valóban létezik az emberből a baktériumok irányába történő génátadás, azt azonban még nem tudjuk, hogy milyen előnyt biztosít ez a tripper kórokozójának. Az azonban biztos, hogy a Neisseria gonorrhoeae igen rugalmas kórokozó, rendkívül jól tudott alkalmazkodni ahhoz, hogy fennmaradjon az emberi populációban" - mondta Hank Seifert, az egyetem mikrobiológia professzora.

A baktériumok közötti génátadásra már több példa ismert, sőt olyan eseteket is megfigyeltek, amikor élesztősejtek és baktériumok között került sor ilyesmire. A tripper antibiotikummal ugyan kezelhető, de erre jelenleg csak egy gyógyszert javasolnak, mert a Neisseria baktérium az elmúlt négy évtizedben már ellenállóvá vált a többi gyógyszerrel szemben.