Orrból vett őssejtekkel gyógyítottak halláskárosult egereket

Vágólapra másolva!
Orrnyálkahártyából vett őssejtek segítségével gyógyították a halláskárosodást egerekben ausztrál kutatók. A felfedezés komoly segítséget nyújthat a fiatalkorban fellépő hallásproblémák kezelésében, egyúttal az őssejtek egy újfajta, az eddigieknél jóval egyszerűbb felhasználási módját is ismerteti, amely számos más betegségre is megoldást kínálhat.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett szenzoneurális nagyothallás gyakran a belső fül problémája miatt alakul ki. A nemritkán csecsemő- vagy gyermekkorban megjelenő hallásprobléma az érzet fokozatos elvesztésével jár, ezen túl azonban a szellemi fejlődést is megnehezíti: beszéd- és nyelvtanulási problémákkal társulhat. A hallásromlás megállításában azonban segítséget jelenthetnek dr. Sharon Olsekevich és munkatársai legújabb eredményei, melyeket a Stem Cell tudományos folyóiratban tettek közzé.

Az Új-Dél-Wales Egyetem hallásvizsgáló kutatócsoportja az orr nyálkahártyájából kinyert őssejtek segítségével gyógyította sikeresen a halláskárosodást egerekben. Ehhez először különlegesen kitenyésztett, nagyothallásra hajlamos egerek nyálkahártyájából izoláltak őssejteket, aztán ezeket a belsőfül csigájába injekciózták. A kutatók ezután az egerek agytörzsi aktivitását mérték különféle hangingerek hatására. Egy hónap elteltével az őssejttel kezelt egerek hallása jobbnak bizonyult kezeletlen társaikénál - írják cikkükben.

A jelenség hátterében a belső fül érző idegsejtjeinek működése áll. A hallásért valamennyi emlős fülében egy folyadékkal telt, csiga alakú nyúlvány (cochlea) felelős: a két és fél fordulatot leíró spirál belső felületét különleges szőrsejtek borítják, melyek képesek a folyadék által felfogni a külvilágból érkező finom rezgéseket, és idegi impulzusokká alakítani őket. A hallás romlását gyakran ezeknek a szőrsejteknek az elhalása okozza, így a hangérzet nem, vagy csak részlegesen alakul ki.

"Az egyik kihívás ezeknek a tüneteknek a kezelésében az, hogy az emberi cochlea regenerációs képessége meglehetősen csekély" - mondta Oleskevich. "Már korábban felvetették, hogy a test más részeiről átültetett őssejtekkel orvosolható vagy megelőzhető lehet a hallásvesztés. Az átültetett sejtek ugyanis képesek lehetnek a szövet regenerálására a sérült sejtek pótlásával és a még létező sejtek túlélésének segítésével, így megakadályozhatjuk a tünetek súlyosbodását."

A csoport részletes vizsgálatai kimutatták, hogy a beinjekciózott őssejtek valójában nem is épülnek be a szőrsejtek közé. Valószínűleg azonban olyan anyagokat választanak ki maguk körül, melyek segítik szomszédjaik túlélését, így könnyítik meg új szövetek képződését, és a már meglévők megmaradását. Ennek eredményeként a betegekben megállhat a szőrsejtek pusztulása, így az idejében elkezdett terápia megelőzheti vagy megállíthatja a hallásromlást.

"Az eredmények jelentős előrelépésnek tekinthetők a szenzoneurális nagyothallás őssejtátültetéses kezelésében" - jelentette ki Oleskevich. "Ezek a sejtek könnyedén begyűjthetők az orrüregből, így az átültetés más betegségek kezelésében is hasznos lehet a Parkinson-kórtól a szívinfarktusig."