Orosz egyetemistákat mentettek egy elsodródott jégtábláról

Vágólapra másolva!
Két orosz diákot mentettek egy leszakadt jégtábláról a Fehér-tengeren. A fiatal geográfusok éppen mintákat vettek a jégből, amikor a tábla elvált a parttól.
Vágólapra másolva!

A Moszkvai Állami Egyetem két geográfus doktorandusz hallgatóját kellett hétfőn kimenteni a Fehér-tengeren egy jégtábláról, amely akkor szakadt le, amikor a fiatal kutatók a jég vastagságát vizsgálták. A két diák tíz másik társukkal és két oktatóval egyetemben Pertominszkben volt egy expedíción, amikor délután 4 óra körül az erős szél miatt egy 12x16 méteres jégtábla leszakadt, és a hallgatókkal együtt elsodródott.

A mentőcsapat a 100 kilométerre lévő Arhangelszkből jött, de a rossz időjárás miatt helikopter helyett csak autóval (és az utánfutón egy kétéltű hajóval) tudtak elindulni. Ezzel egy időben a szintén 100 kilométerre lévő Dixon jégtörő is a segítségükre sietett, de a sekély víz miatt nem tudták megközelíteni a diákokat.

Este 9-re végül annyit javult az időjárás, hogy egy Mi-8-as tengerészeti helikopterrel már fel tudtak szállni a Vaskovo reptérről. A fiatalokkal együtt sodródó jégtáblát a parttól körülbelül 5 kilométerre találták meg. A hallgatók az eltelt 6 óra alatt jól feltalálták magukat: hóból és a síbotjaikból kis bunker építettek, és futással, táncolással tartották magukat melegen.

A mentés pillanatai