Mindentudás Egyeteme 2.0: előadás génekről és környezetről pénteken

Mindentudás Egyeteme 2.0 logó
Vágólapra másolva!
Az egészség és a betegség komplex szemlélete a genetikai állományunkról és a környezeti hatásokról szerzett tudásunk fényében: erről a mindenkit érintő témáról beszél Falus András immunológus a Mindentudás Egyetemén pénteken.
Vágólapra másolva!

2003-ban ünnepeltünk: úgy tűnt, hogy áttörés történt az emberi gyógyászatban. Elkészült az emberi genomszekvencia, és azt hittük, hogy hamarosan kezdődhet a személyre szabott orvoslás. Valójában ennek feltételei most, egy évtizeddel később alakultak ki, az új tudományos felfedezéseknek, a bioinformatika fejlődésének és az egyre olcsóbb és gyorsabb genomszekvenálási, epigenetikai és informatikai módszereknek köszönhetően.

Forrás: ME/MTI
Falus András előadása 2003 júniusában. Azóta sokkal árnyaltabb lett a genetikai állományunkról alkotott képünk

A genomikai alapkutatási eredmények hihetetlenül gyorsan és várhatóan egyre intenzívebben kerülnek be az orvosi gyakorlatba, és a jövő egyik legnagyobb ígéretének tartott személyre szabott gyógyászat felé vezetnek. A genomikai vizsgálatok és az ehhez elválaszthatatlanul kapcsolódó informatika olyan eredményeket nyújtanak, amelyek alkalmazása aztán segíthet abban, hogy egy beteget a megfelelő csoportba soroljanak, és a neki leginkább megfelelő terápiát, védőoltást és gyógyszereket kapja.

A genom elemzése egyre olcsóbb és gyorsabb. Az ilyen szolgáltatások iránt egyre nagyobb az érdeklődés, pedig a "házitesztek" még kiforratlanok. A genetikai háttér egyre egyszerűbb és olcsóbb vizsgálata kötelezővé teszi a jogi szabályozás szükségességét. A legtöbben szeretnék, ha személyre szabott orvosi kezelést kapnának a jövőben, de azt már nem, hogy a biztosítók vagy a munkaadók is hozzájussanak genetikai információikhoz.

Előadó: Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója

Időpont 2011.02.04. péntek, 19:30

Helyszín Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. szám alatt található (Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarok)

Jelentkezés és további információ: http://mindentudas.hu/

Falus András az ELTE biológus szakán végzett 1970-ben. 1994-től a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének vezetője. A kutatás mellett folyamatos oktatási tevékenységet vállal, az immunológia, genetika és genomika területén. Számos külföldi ösztöndíjat nyert el (Odense, Harvard, Osaka, Bern). 1990-től a biológiai tudományok doktora, 2001-től az MTA levelező, 2007-től pedig rendes tagja. Több mint 320 tudományos közlemény mellett számos tankönyv, ismeretterjesztő cikk és könyv szerzője. Számos hazai és nemzetközi elismerésben, többek között Széchenyi- , Neumann János díjban és Semmelweis emlékéremben részesült. Ismeretterjesztő tevékenységét 2001-ben Az év ismeretterjesztő tudósa díjjal jutalmazták.