Vágólapra másolva!
Gyönyörű, ám veszélyes gleccsereken és gerinceken halad az út, mely a Himalája és egyben a Föld legmagasabb pontjára vezet: a Mount Everestre. A NASA űrhajósai által készített felvételen talán egyszerűnek is tűnhet egy csúcsot megcélzó expedíció, mivel felülről tekintve nem érzékelhetők a valódi méretek.
Vágólapra másolva!

A leggyakoribb útvonal Kína felől indulva, a Rongbuk-gleccseren (balra lent) halad végig, egészen a Changtse hegyen (középen) lévő, 6100 méteres magasságban fekvő alaptáborig. Innen a gleccserek által élesre csipkézett északi nyereg (North Col) megmászása következik, természetesen fokozatosan, alaptáborról alaptáborra haladva. A csúcstámadást a VI. alaptáborból 8230 méter tengerszint feletti magasságból lehet megkezdeni. Az Everest megmászása rendkívüli előkészületeket, tervezést és kitűnő kondíciót igényel. Még kiváló hegymászókkal is történhetnek itt balesetek.

Forrás: NASA
A kép nagyméretű változatának letöltése. Nézze meg a helyet a Google világtérképén! Forrás: NASA Earth Observatory

A Mount Everest a Himalája és egyben a Föld legmagasabb pontja 8848 méteres magasságával. Érdekesség, hogy bár a tengerszint feletti magasságban valóban a Mount Everest tartja a rekordot, mégsem ez a legmagasabb hegy a Földön. Ezt a címet ugyanis a hawaii Mauna Kea viseli, amely "csupán" 4207 méterre emelkedik a tenger szintje fölé, nagyobb részét azonban elrejti a víz, és a vulkáni hegy összességében több mint 9 kilométer magas.

Rengeteg expedíció indul napjainkban is az Everestre, ennek következtében sajnos itt is megjelent a környezetszennyezés. A csapatok sokszor hátrahagyják a hulladékot, a kiürült oxigénpalackokat, a felszerelés egyéb részeit. A hegyen felejtett holmik lehozására külön "takarító" expedíciókat is indítanak. Sőt, a nepáli kormány szigorúbb szabályokat vezetett be ezzel kapcsolatban, a hegymászók nem hagyhatnak semmit a táborok területén, a szemetet is magukkal kell cipelniük, és ugyanannyi felszereléssel visszatérni, amennyivel elindultak.

Ajánlat:

Csodás festménynek látszanak az űrből a tengeráramlatok

Vakítóan fehér a világ egyik legsimább területe - kép

Egy felhőkarcoló is elférne a világ legnagyobb barlangjában