Harap is az újonnan felfedezett, szarvasbogár nagyságú darázs

Dalara garuda darázs
Vágólapra másolva!
Két és félszer nagyobb egy átlagos lódarázsnál az darázs, amelyre nemrég bukkantak Celebesz szigetén. A nagy mérethez hatalmas rágók társulnak, melyek hosszabbak, mint a rovar elülső lábai.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon is honos lódarázs (Vespa crabro) királynője 3,5 centiméteres, heréi és dolgozói pedig 2,5 centiméteresek, de egy ekkora méretű rovar is nagyon ijesztő, ha a közelünkbe repül. A most leírt Dalara garuda nevű darázs ennél közel két és félszer nagyobb, hossza 6 centiméter.

A rovar csak az Indonéziához tartozó távoli Celebesz (Sulawesi) szigeten honos. A hatalmas darazsat Lynn Kimsey, a davisi Kaliforniai Egyetem kutatónője gyűjtötte, és most határozta meg Michael Ohl, a berlini Természettudományi Múzeum rovarásza, aki a múzeum rovargyűjteményének tanulmányozása közben bukkant a preparált példányokra.

A hatalmas darázs nevét egy mitikus indonéz szárnyas harcosról, Garudáról kapta. Az elnevezés meglehetősen találó. A darázs hímjének hossza, akkora, mint egy emberi gyűrűsujjé. A félelmetes testnagysághoz hatalmas rágók társulnak, amelyek hosszabbak és erőteljesebbek, mint a rovar elülső lába. Sötét színezete sem túl bizalomkeltő.

Forrás: Kathy Keatley Garvey
Hím Dalara garuda

A darázs viselkedéséről nagyon keveset tudni, mert a természetben alig figyelték meg. Valószínű, hogy a nagy rágók a harcban és a párzásban játszanak szerepet. A nőstény darázs kétszeresen is veszedelmes, mert fullánkjával csíp, ollószerű rágójával pedig fájdalmas harapást tud ejteni, míg a hímek csak harapni tudnak, mert nincsen fullánkjuk.

Kimsey elmondta, hogy a rágók kinyitva hosszabbak, mint a darázs elülső lába, ezért nem is tudja elképzelni, hogyan képes járni a rovar, ha leszáll.

Forrás: Kathy Keatley Garvey
Dalara garuda hímje (balra) és nősténye (jobbra)

A nőstények valamennyivel kisebbek, mint a hímek, de ennek ellenére hatalmasak. Kimsey szerint jóval nagyobbak, mint az alcsalád többi tagjának nőstényei.