Új sziget született a Vörös-tengeren - műholdkép

sziget, vulkán, Vörös-tenger
Vágólapra másolva!
A vulkáni működés új szigetet hozott létre Jemen partjai előtt. A sziget tisztán kivehető a NASA egyik műholdjának felvételén.
Vágólapra másolva!

Miközben mindenki a Kanári-szigetek új tagjának születését várta El Hierro partjainál, karácsony előtt pár nappal a Vörös-tengerben fekvő Zubair-szigetcsoportban kezdődtek meg azok a víz alatti vulkánkitörések, amelyek gyorsan a víz felszíne fölé csapva megkezdték egy új sziget építését. A helyi halászok 30 méter magas kitörési felhőkről számoltak be, és műholdas mérések is megerősítették a víz alatti vulkáni aktivitást.

A NASA EO-1 műholdjának december 23-án készült felvételén már egy új sziget füstölgött ott, ahol korábban csak víz volt:

Forrás: NASA
Forrás: NASA


A jemeni hatóságok szerint a kitörés egyelőre nem veszélyezteti a területen futó fontos kőolajszállító hajóutakat. A sziget megmaradása a vulkáni működés további eseményeitől függ. Ha lávafolyás is történik, az hatékonyan megvédheti a robbanásos kitöréssel keletkezett laza vulkáni törmelékes kúpot, és megmaradhat a sziget. Ennek hiányában azonban a víz elmoshatja a vízfelszín feletti friss vulkáni kúpot.

A Vörös-tenger alatt egy aktív vulkáni hasadékvölgy húzódik, amelynek működése miatt az Afrika és az Arab-félsziget a jövőben eltávolodhat egymástól, és új óceán születhet. A földtörténeti jura időszakban így kezdődött meg az Atlanti-óceán kinyílása is.

További információk és képek a magyar nyelvű Tűzhányó Blogon. Az EO-1 műhold képei nagyobb felbontásban itt érhetők el.