Kutatási "étlap" - egyetemi tudástérkép Debrecenben

Vágólapra másolva!
Már elérhető az a honlap, amelyen több mint 200 kutatócsoport munkáját bemutatva közzétette saját tudományos adatbázisát a Debreceni Egyetem.
Vágólapra másolva!

Az intézmény a Tudás- és Technológia Transzfer Iroda közreműködésével pályázati forrásból hozta létre a honlapot, amelyen naprakész adatokból tájékozódhatnak az egyetem kutatási eredményei iránt érdeklődők.

A Debreceni Egyetem három centrumával, a legteljesebb hazai palettát jelentő 15 karával és 25 doktori iskolájával a legszélesebb képzést nyújtva egyben a leggazdagabb tudományos bázisa a magyarországi kutatásoknak. A honlap az egyetemen működő kutatócsoportok munkájáról, technológiáiról, eszközparkjáról szolgál naprakész információval az egyetem polgárainak és a piaci élet szereplőinek egyaránt.

Bár általános vélekedés, hogy a kutatási eredményeket nem szükséges az egyetemnek menedzselnie, hiszen ezt megteszik - saját érdekükben - maguk a kutatócsoportok, mégis az intézmény számára is fontos, hogy azok a cégek, amelyek hasznosítani tudják a szellemi termékeket, kapcsolatot tudjanak teremteni a számukra fontos, érdekes területen működő tudományos teamekkel. A Debreceni Egyetemen ezt a feladatot a Pályázati, valamint a Tudás- és Technológia Transzfer Iroda összeolvadásából közelmúltban létrejött Pályázati és Innovációs Iroda látja el.

"A tudástérkép kialakítása és közzététele - túl azon, hogy fontos az átláthatóság és a nyilvánosság - abban játszik jelentős szerepet, hogy az innovációs lánc két oldalán kapcsolatot biztosít a lehetőségek és igények találkozására" - fogalmazta meg a honlap legfontosabb célját Debreczeni Ferenc irodavezető.

Az egyetem tudástérképének elkészítéséhez fiatal munkatársak járultak hozzá, akik személyesen keresték fel a kutatócsoportokat, feltérképezve így a konkrét kutatásokat, az eszközparkot, a technológiákat és mindazokat a találmányokat, amelyek alkalmasak a hasznosításra.

"Összegyűjtöttük, milyen lehetőségekkel bír a Debreceni Egyetem, mely területeken létezik az a tudás, amellyel szakmai fejlesztési tevékenységet tudunk végezni és ilyen értelemben közreműködni mások céljainak megvalósításában" - mondta Debreczeni Ferenc.

Az oldal látogatói böngészhetnek a folyamatosan frissülő adatbázisban szervezeti egységek (Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma, Orvos- és Egészségtudományi Centrum és Tudományegyetemi Karok) és tudományterületek szerint, de akár egyetlen szóra is rá lehet keresni.