Éles vonal az űrből: ahol Izrael és Egyiptom találkozik

Egyiptom, Izrael
Vágólapra másolva!
A határvonalon futó autóút és a homokdűnék színei markánsan, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készített fotón is kirajzolják, hol találkozik Egyiptom és Izrael. A természetes növényzet ebben a földrajzi környezetben csupán néhány cserjét jelent: rendkívüli a szárazság, a növénytermesztés nyomai azonban megpillanthatók a határ két oldalán.
Vágólapra másolva!

Számos parcella látható a fotó bal felső sarkában, néhány helyen zöldellik is a termény (ez a nagyobb képen érzékelhető). A szögletes formák mellett körök is feltűnnek, melyek az itt folytatott öntözéses földművelésről tanúskodnak. A földek a forgócsapos öntözésnek köszönhetik alakjukat, ez a módszer igen elterjedt a csapadékhiányos területeken. Az egyiptomi oldal művelt területei jóval kevésbé tűnnek szervezettnek.

Forrás: NASA
Tekintse meg a képet nagyobb méretben!

Belenagyítva a képbe a vidékre jellemző formák, a homokdűnék is tűélesen látszanak. Ezek az uralkodó széliránnyal párhuzamosan kialakult hosszanti dűnék a leggyakoribb futóhomokformák a sivatagban, magasságuk 50-100 méter közötti, hosszúságuk pedig több száz métertől 100-200 kilométer hosszúságig terjedhet.