Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Feltérképezték az olasz fecskék pontos vonulási útvonalát

Vágólapra másolva!
Az Észak-Itáliából télre Afrikába repülő fecskék útját követte nyomon egy olasz-svájci kutatócsoport. Háromszáz fecske segítségével sikerült rekonstruálni a migráció pontos útvonalát.
Vágólapra másolva!

A kutatók alig 0,6 grammos műszert erősítettek a madarak hátára, ezzel repültek a fecskék Európából Afrikába, majd ismét vissza északra. A svájci gyártmányú fényérzékelő berendezés a nappalok időtartama alapján tudta bemérni a madarak célállomásának hosszúsági és szélességi fokát.

"Így állapítottuk meg, hogy a Svájc déli területéről és a Pó-síkságról 2010 őszén elindult fecskék Kamerunban, Nigerben és Gabonban töltöttek két-három hónapot. Innen idén tavasszal ugyanazon az útvonalon tértek vissza tavalyi fészkelési helyükre" - mondta el az olasz sajtónak Nicola Saino, a milánói egyetem biológusa.

Az észak-déli migráció során a fecskék a legkeskenyebb pontján repülik át a Szaharát. Tavasszal gyorsabban teszik meg visszafelé az utat, sietteti őket a párzás és a fészekrakás ösztöne. Az Afrikából Európába először visszarepülő fiatal fecskék is tévedés nélkül ugyanazt a fészekrakó helyet választják, ahol egy évvel korábban világra jöttek - mondta Saino.

A Lipu olasz madárvédő liga legutolsó, 2008-as felmérése szerint tavaszonként ötszázezer-egymillió fecske érkezik Afrikából Itáliába. Repülési sebességük meghaladja az óránkénti 30 kilométert és naponta akár 320 kilométernyi távolságot is képesek megtenni. A Lipu szerint 1970 óta az itáliai fecskék létszáma közel a felére csökkent a hagyományos fészekrakó helyek megművelése vagy beépítése miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről