Erdélyi magyar törte fel a NASA szervereit

Vágólapra másolva!
Egy kolozsvári magyar törte fel az amerikai űrkutatási hivatal szervereit. A hackert kedden vette őrizetbe a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyosztály (DIICOT). 
Vágólapra másolva!

A DIICOT ügyészei a házkutatás során több számítógépet is lefoglaltak a férfi lakásán. A 26 éves kolozsvári Butyka Róbertet több informatikai bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják - írja honlapján a Krónika című romániai napilap.

Az ügyészek szerint Butyka 2010 decemberében illetéktelenül behatolt a NASA több szerverére, törvénytelenül jutott adatokhoz és veszélyeztette az informatikai rendszerek biztonságos működését.

A gyanúsítottnak nincsen számítástechnikai végzettsége, ugyanakkor nagyon hozzáértő - tudósít az esetről a bukaresti Mediafax hírügynökség magát megnevezni nem akaró DIICOT-forrásokra hivatkozva. Az ügyészek szerint a fiatalember azért hajtotta végre az akciót, hogy bebizonyítsa, képes feltörni a NASA informatikai biztonsági rendszerét. Az okozott kár összesen 500 ezer dollár, amelyből 300 ezer a feltörés miatt következett be, további 200 ezret pedig a rendszerek helyreállítására kellett költenie a NASA-nak. A javítás három hónapig tartott - írja ügyészségi forrásokra hivatkozva a Mediafax.

Az "Iceman" és a "TinKode" felhasználói nevet használó Butykának nincs munkahelye, a DIICOT szerint az amerikai fél valószínűleg megpróbálja megtéríttetni vele a károkat. Utóbbi név alatt akkor vált ismertté, amikor a brit haditengerészet weboldalát törte fel 2010 novemberében, és Twitter oldalán nyilvánosságra hozott minden olyan információt, amelyet meg tudott szerezni - többek közt a honlap adminisztrátorainak és más munkatársainak felhasználóneveit is jelszavait is. A NASA Goddard Űrközpont szerverének feltörése után azt nyilatkozta a NetworkWorldnek, hogy hobbinak tekinti a biztonsági rések feltárását, nem okoz károkat, és e-mailben mindig értesíti a rendszergazdákat a hibákról.