Lenyűgöző képek az emberi jelenlét nyomairól a Földön

antropocén térképezés, Föld, Globaia,
Vágólapra másolva!
Egy kanadai kutató nyilvános adatokat felhasználva egy sor látványos képet készített arról, hogyan hálózzák be a Föld felszínét az elektromos távvezetékek, valamint a szárazföldi, légi és a tengeri közlekedési útvonalak.
Vágólapra másolva!

Felix Pharand Deschenes kanadai kutató csupán az internet és egy otthoni számítógép segítségével hozta létre azokat az illusztrációkat, amelyek a modern technika hatásait szemléltetik a Földön. A kutató az adatokat különféle amerikai ügynökségektől szerezte be, majd ezek alapján készítette el a képeket.

"Ezek a képek a globális emberi tevékenység több oldalát mutatják be" - mondja Felix Pharand Deschenes. "Mindent látunk az aszfaltozott és a földutaktól kezdve, a fényszennyezésen, a vasútvonalakon és az elektromos távvezetékeken át a tenger alatti kábelekig, csővezetékekig, hajó- és légiközlekedési útvonalakig."

Forrás: Félix Pharand-Deschenes/Globaia.org
Eurázsia városai, közlekedési útvonalai és tenger alatti kábelei (A képre kattintva nagyobb méretben jelenik meg!)

A képek készítése közben a kutató több meglepő felfedezést tett. Kiszámította például, hogy a szárazföldek felületének több mint három százalékát borítja aszfalt.

Az ábrázolás nem méretarányos, hiszen például az elektromos vezetékek nem látszanak az űrből. Viszont jól mutatják az emberi civilizáció kiterjedését, a globális terjeszkedés mintázatát.

Forrás: Félix Pharand-Deschenes/Globaia.org
A transzatlanti légi útvonalak

Felix Pharand Deschenes a Globaia nevű szervezet alapítója és igazgatója. A Globaia az emberi faj világra gyakorolt hatásaira igyekszik felhívni a figyelmet. Ez csak egyre fokozódik a jövőben, hiszen az ENSZ e héten közzétett adatai szerint a Föld lakóinak száma október 31-ére meghaladja a 7 milliárdot. 1999-ben még csak hatmilliárd ember élt a bolygón.

Forrás: Félix Pharand-Deschenes/Globaia.org
A globális szállítási útvonalak. A városok sárgák, a közutak zöldek, a hajóutak kékek, a légi útvonalak fehérek (A képre kattintva nagyobb méretben jelenik meg!)

További látványos képek és bővebb információk itt érhetők el.