Kiszűrik a saját vérükkel doppingoló sportolókat a londoni olimpián

Atlétika, sport, illusztráció, futók
Vágólapra másolva!
A 2012-es olimpián megbukhatnak az új doppingteszteken azok az atléták, akik tiltott módon tárolják a saját vérüket, hogy egy verseny előtt transzfúzióval visszajuttassák a saját szervezetükbe, így növelve a vörösvérsejtszámot és a teljesítményt.
Vágólapra másolva!

Az autológ vérátömlesztés (amikor a saját vérét kapja vissza valaki) jelentős mértékben megnövelheti az atléták teljesítményét. Ezzel az eljárással a sportoló plusz oxigénszállító vörösvérsejtekhez jut, így később fárad el, mint becsületes társai. Ezt a doppingolási módszert sokáig nem lehetett kimutatni a rendelkezésre álló tudományos vizsgálatokkal.

David Cowan, a londoni King's College drogellenőrző központjának az igazgatója azonban a napokban úgy nyilatkozott, hogy a londoni olimpián már bevethetők lesznek azok az új eljárások, amelyek - többek közt - a vérdopping kimutatására is alkalmasak lesznek. Cowan ismertette egy új teszt részleteit, amellyel össze lehet hasonlítani a vérminták korát a vörösvérsejtek genetikai alkotórészeit megvizsgálva.

Mivel az érett vörösvérsejteknek nincs sejtmagjuk, ezért a kutatók olyan módszer kidolgozásán fáradoznak, amellyel a sejtben lévő RNS (ribonukleinsav) változásait lehet kimutatni. Cowan reméli, hogy ezekkel az RNS-markerekkel képesek lesznek megkülönböztetni a testben természetesen keringő vért a tárolt vértől, így kiszűrhetik azokat a sportolókat, akiknek ereiben kevert vér kering.

Forrás: AFP

A kutatók korábban egy másik fajta manipuláció, az úgynevezett homológ vérdopping kiszűrésére alkalmas tesztet is kifejlesztettek. Homológ vérdopping esetében a sportoló azonos vércsoportú rokonaitól vagy barátaitól kap vért. Ez a doppingolási eljárás rendkívül elterjedt volt a kerékpározásban és a téli sportokat űzők között az 1990-es években és a 21. század elején.

A kimutatására alkalmas teszt megjelenése, azaz 2000 óta azonban erősen háttérbe szorult. A vizsgálathoz egy olyan műszert használnak, amely képes megkülönböztetni a vörösvérsejtek membránján található antigéneket, és az alapján kimutatni, kapott e vért valakitől a sportoló. Ez a módszer azonban nem alkalmas az autológ vérátömlesztés megállapítására.

Az RNS-vizsgálaton alapuló új módszer azonban ezt a doppingolási kiskaput is bezárja. Az új technika középpontjában egy génchip áll, amely képes detektálni a vörösvérsejtekből származó RNS-molekulák változásait, többek közt azt is, tárolták-e testen kívül a vért.