Nem bírt egymással az őskrokodil és a világ legnagyobb kígyója

Krokodil
Vágólapra másolva!
Hat méter hosszú őskrokodil maradványaira bukkantak a régészek Kolumbiában. A lelet ugyanabból a szénbányából származik, ahol két éve megtalálták a világ legnagyobb kígyóját.
Vágólapra másolva!

A Paleontology folyóiratban megjelent cikk szerint valószínű, hogy a paleocénban élt két ragadozó, a most felfedezett Acherontisuchus guajiraensis őskrokodil és a Titanoboa az egymással való harc közben vesztette életét körülbelül 60 millió éve.

Noha a krokodil 6 méteres hosszával eltörpült a majdnem 13 méteres kígyó mellett, úgy tűnik, hogy hatalmas állkapcsával ellensúlyozta ezt az aránytalanságot. "A fiatal egyedek egyértelműen nem voltak biztonságban a Titanoboától, de a legnagyobbakkal nehezen tudott elbánni ez a 13 méteres kígyó" - mondta a cikk vezető szerzője, Alex Hastings, a Floridai Természettudományi Múzeum és a Floridai Egyetem doktorandusza.

Forrás: Florida Museum of Natural History/Danielle Byerley
Halra vadászó Acherontisuchus guajiraensis őskrokodil rajza. A háttérben egy Titanoboa úszik

Nem kétséges, hogy az A. guajiraensis és a Titanoboa vetélkedtek egymással a táplálékért. Az őskrokodil halak vadászatára szakosodott, és a kígyó étrendjében is jelentős szerepet játszottak a halak. A krokodil nevét a görög mitológiában szereplő Akherón ("bánatot hozó", "örömtelen") folyóról kapta, mivel a hüllő egy a Karib-tengerbe ömlő, széles folyóban élt. Arcorra hosszú és keskeny volt, tele hegyes fogakkal. Felépítése tökéletesen alkalmas volt a folyóban élő tüdőshalak és más halak zsákmányul ejtésére.

Forrás: Florida Museum of Natural History/Kristen Grace
Az Acherontisuchus guajiraensis állkapcsa (fent) és egy rokon faj állkapcsa (lent) ugyanarról a helyszínről

A most leírt új faj az úgynevezett Dyrosauridák egyik képviselője volt. Ez a család nagyjából 75 millió éve alakult ki Afrikában a dinoszauruszok korának vége felé. Dél-Amerikába az Atlanti-óceánt átúszva jutottak el. A Dyrosauridákról eddig úgy tartották, hogy az óceánok partjai mentén éltek, és csak bébikorukban merészkedtek édesvízbe, felnőve visszatértek a tengerbe. A folyóban élő új faj azonban megkérdőjelezi ezt az elképzelést.

A Dyrosauridák érdekessége, hogy azon kevés állatcsoport közé tartoznak, melyek túlélték a kréta-tercier kihalási eseményt, amely 65 millió éve véget vetett a dinoszauruszok uralmának.

Forrás: Florida Museum of Natural History/Kristen Grace
Alex Hastings az Acherontisuchus guajiraensis medencecsontjával