Így nyírják ki a hangyákat a parazita darazsak

Vágólapra másolva!
Először vette videóra egy spanyol természetfilmes, amint a parányi parazita darazsak hangyákra támadnak, hogy lerakják petéiket. A támadások a másodperc törtrésze alatt zajlanak, és a megtámadott hangyák sorsa megpecsételődött.
Vágólapra másolva!

Eddig nem látott felvételeket publikált a madridi José María Gómez Durán a nyílt hozzáférésű ZooKeys folyóiratban. Négy apró (alig két milliméteres) parazitoid darázsfajt sikerült filmre vennie, amint hangyadolgozókra támadnak. A darázs egy-egy támadáskor lerak egy petét, majd gyorsan visszavonul. A peték azután a hangyákban fejlődnek, és végül elpusztítják a gazdaállatot. A lefilmezett négy darázsfaj közül kettő újnak bizonyult a tudomány számára. Ezeket a cikk társszerzője, Kees van Achterberg, a leideni NCB Naturalis (Hollandia) zoológusa írta le.


Kollasmosoma sentum darázs petét rak a Cataglyphis ibericus hangyába

A hangyák a természet igen életrevaló élőlényei, amelyek nagyon jól fel vannak fegyverkezve a támadások visszaverésére. Erős rágójuk és mérgük - egyes fajok esetében a fullánk - szinte minden behatolót megállít. Csupán néhány apró parazitoid (a parazitákhoz hasonló, de áldozatukat mindenképpen elpusztító) rovarnak sikerül áttörniük ezt az erős védelmi vonalat, hála nagyon eltérő és bámulatra méltó alkalmazkodásuknak.


Neoneurus vesculus darázs nősténye petét rak a Formica cunicularia hangyába

A lefilmezett fajok a darazsak négy különböző nemébe és két családjába (Braconidae és Ichneumonidae) tartoznak. A Braconidae petéi a kifejlett hangyák belsejében, az Ichneumonidae petéi pedig a lárvákban fejlődnek. Egyelőre még rejtély, hogyan sikerül életben maradniuk a frissen kikelt darazsaknak a hangyák fészkében. Az egyik lehetséges magyarázat szerint az elpusztult hangyákat társaik kiteszik a fészek bejárata elé, így a fiatal darazsak kikelhetnek anélkül, hogy maguk is halálos támadás áldozatául essenek.