Eltűnt Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja

műhold
Vágólapra másolva!
A felbocsátás után elveszett az orosz Ekszpressz-AM4 jelű műhold. A Nyugatról vásárolt távközlési mesterséges hold keresésében a NASA és az amerikai légierő is részt vesz. Az űreszköz kiesése súlyos anyagi veszteséget jelentene a műholdat felbocsátó cégeknek.
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint még van esély a műhold megfelelő pályára juttatásához, mivel van saját hajtóműve, és megfelelő mennyiségű üzemanyaga is - csak meg kellene találni, hogy kapcsolatba lépjenek vele, és megfelelő utasításokat lehessen adni neki. A műholdat egy Proton hordozórakétával indították el, amelynek Briz-M elnevezésű gyorsító fokozata hibásodott meg, nem először. A fokozatot ötször kapcsolták be, és az első négy alkalommal nem is volt probléma, de aztán megszakadt vele a kapcsolat - írták a pénteki orosz lapok.

A műholdat némi túlzással az egész világ keresi, még a NASA, valamint az amerikai és az orosz hadsereg is. A szakértők azt remélték, hogy az elveszett űreszköz végül a tervezett pályára kerül, és amint ott leválik róla az utolsó rakétafokozat is, megkezdi saját adását. Végül a Briz-M rakétafokozatot azonosították, de nem ott, ahol lennie kellett volna - ezzel biztossá vált, hogy a műhold sem a megfelelő pályára került.

Az Ekszpressz-AM4 műhold felbocsátásánál jelen lévő Igor Scsegoljov orosz távközlési miniszter és Vlagyimir Popovkin, a Roszkoszmosz (orosz űrügynökség) elnöke szerint ez a szputnyik Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja. A műhold egyebek között az internet, a telefonszolgáltatások és különféle távközlési rendszerek területén működött volna, és biztosítania kellett volna a digitális tévéadást az orosz Távol-Kelet számára.

Az Ekszpressz-AM4-et az orosz Hrunyicsev Intézet és az európai EADS ügynökséghez tartozó Astrium cég közösen tervezte, de az orosz lapok szerint a munka 90 százalékát az Astrium végezte. A Novaja Gazeta című lap Igor Liszovot, a Novosztyi Koszmonavtyiki című űrkutatási folyóirat szakértőjét idézve azt írta: 1989 óta ez az első eset, hogy Oroszország gyakorlatilag nyugati távközlési műholdat vásárolt. "Az orosz műholdak színvonala ugyan közeledik a világszínvonalhoz, de még nem érték el azt" - mondta a szakértő.

A műhold indítása

Tavaly decemberben egy Proton-M rakéta sikertelen felbocsátása miatt az orosz GLONASZSZ globális helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe, és lényegében ezért váltották le Anatolij Perminovot, a Roszkoszmosz elnökét. Idén februárban egy katonai műhold nem került megfelelő pályára a gyorsító fokozat meghibásodása miatt. A Moszkovszkij Komszomolec című lap felhívta a figyelmet arra, hogy a hordozórakétákkal, amelyeket még a Szovjetunió idején terveztek, egyszer sem volt baj, csakis a Szovjetunió széthullása után kifejlesztett gyorsító fokozatokkal.