Az emberek döntéshozó képessége a korral átalakul

Vágólapra másolva!
A bölcsesség tényleg a korral jár, állítja egy új amerikai tanulmány. A kutatók szerint az idősebb emberek megfontoltabb, jobb döntéseket hoznak, mint a fiatal felnőttek, akiket jobban befolyásolnak az érzelmeik.
Vágólapra másolva!

A Texasi Egyetem pszichológusai két valósághű döntéshozatali helyzetet szimuláló kísérletet végeztek idősebb és fiatalabb felnőttek bevonásával, hogy meghatározzák, melyik korosztály hoz jobb döntéseket bizonyos helyzetekben. Az egyetemista korú résztvevők gyorsabban hoztak döntéseket, amikor a választások azonnali jutalomhoz vezettek. A másik csoport 60 és 80 év közötti tagjai azonban sokkal ügyesebbek voltak a stratégiai döntések meghozatalában, amelyek számításba vették a jövőbeni előnyöket és hátrányokat is.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy döntéshozó képességünk romlik a korral. Ezek a vizsgálatok azonban csak arra koncentráltak, milyen az egyének teljesítménye egy adott választás meghozatalában. A Texasi Egyetem pszichológusai úgy vélik, hogy e tesztek eleve hátrányos helyzetbe hozzák az idősebbeket.

Ezért olyan új kísérleteket terveztek, amelyekben a résztvevőknek minden egyes döntésüket mérlegelniük kellett, azt is figyelembe véve, milyen hatással lesz az a jövőbeni választási lehetőségekre - éppúgy, mint a való világban.

Forrás: AFP/Odilon Dimier

A Psychological Science folyóiratban közölt eredményekből kiderült, hogy az idősebb emberek bölcsessége segített abban, hogy felülmúlják a fiatalokat, amikor átfogóbb képet kellett figyelembe venni. A tanulmány vezetője, Darrell Worthy úgy nyilatkozott, hogy az idősebbek jobban teljesítenek a közvetlen és a távolabbi előnyök felmérésében. A fiatal felnőttek akkor teljesítenek jobban, amikor csak a közvetlen előnyöket kell szem előtt tartani.

A kutatók véleménye szerint ennek oka az, hogy a fiatalabb emberek az agy úgynevezett ventrális striátum nevű területét használják a döntéshozatalban, ez a terület pedig a közvetlen jutalmazással áll kapcsolatban. Az évek múlásával ennek a területnek a teljesítménye romlik, ennek ellensúlyozására az idősebb embereknél már a homloklebeny előtti (prefrontális) kéreg is aktivizálódik döntéshozáskor. Ez a rész pedig a racionális, megfontolt gondolatok helye, mondják a kutatók.