Exobolygók vizsgálatával nyert egy magyar diák egy nemzetközi fizikaversenyen

Vágólapra másolva!
Egy hónapos lengyelországi kutatóutat nyert egy magyar középiskolás diák egy fizikai tudományos versenyen. Galgóczi Gábor az akadémiai csillagvizsgáló piszkéstetői obszervatóriumából, illetve az óbudai Polaris Csillagvizsgálóból vizsgált három magyar-amerikai felfedezésű exobolygót.
Vágólapra másolva!

A lengyel szervezésű First Step to the Nobel Prize in Physics című középiskolás versenyen önálló kutatómunkával indulhatnak középiskolás diákok. A verseny fődíja egy egy hónapos kutatóútra szóló meghívás Lengyelországba, a Lengyel Tudományos Akadémiára vagy a vezető lengyel egyetemek egyikére, ahol a nyertesek a dolgozatukban elkezdett munkát folytathatják. A verseny (sajnos) kevésbé ismert Magyarországon, de néhány éves gyakorisággal előfordulnak magyar diákok is a nevezettek között.

A XIX. First Step versenyen indult Galgóczi Gábor, az ELTE Apáczai Csere János Gimnáziumának diákja. Dolgozatának témája Naprendszeren kívüli bolygók, tehát exobolygók megfigyelése volt. A munkához szükséges méréseket a Polaris Csillagvizsgálóból és az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének piszkéstetői állomásán végezte.

A megfigyelt célpontok a magyar-amerikai felfedezésű HAT-P-14b, a HAT-P-20b és az XO-4b bolygók voltak. A fényességméréseket a Polaris Csillagvizsgálóban Tordai Tamás segítségével és az MTA Csillagászati Kutatóintézet munkatársainak, Kiss L. Lászlónak és Szabó M. Gyulának az útmutatása alapján végezte és értékelte ki. A kapott fénygörbék alapján meghatározta az adott rendszerekben keringő bolygók méretét, és a tranzit időpontok stabilitása alapján becslést adott a bolygók körül keringő esetleges holdak maximális tömegére is.

Galgóczi Gábor dolgozatának különleges érdeme, hogy különböző műszerekkel végzett méréseket, és adatainak további elemzésével (bolygók méretének meghatározása, lehetséges holdak vizsgálata) a csillagászat egyik húzóágazatába tudott bekapcsolódni. Dolgozatával első helyezést nyert a versenyen, a lengyelországi kutatóút szervezése jelenleg folyamatban van.

Magyar Csillagászati Egyesület, hirek.csillagaszat.hu