Új holdat fedeztek fel a Plútó körül

Vágólapra másolva!
Mindössze tíz és negyven kilométer közötti az a hold, amelyet most találtak a Plútó körül. Az apró égitest a negyedik és egyben a legkisebb a korábban ismert Charon, Nix és Hydra kísérők mellett.
Vágólapra másolva!

Egyelőre S/2011 (134340) jelzéssel látták el azt az égitestet, amelyet nemrég találtak a Plútó körül. Ez az objektum a Plútó negyedik holdja. Az első és legnagyobb kísérőt, a Charont még 1979-ben fedezték fel, melynek mérete 1207 kilométer körüli. Ez mintegy fele a Plútó 2380 kilométeres átmérőjének. Később, 2005-ben a Hubble-űrtávcsővel két további holdat, a Nix és Hydra névre keresztelt objektumokat azonosították az égitest körül, mindkettő mérete 40 és 170 kilométer közötti átmérőjű.

Forrás: NASA, ESA, and M. Showalter (SETI institute)
Forrás: NASA, ESA, and M. Showalter (SETI institute)

A Plútó holdjai a Hubble-űrtávcső június 28-i és július 3-i fotóján (NASA, ESA, and M. Showalter/SETI Institute)

Az új és immár negyedik holdat a Hubble-űrtávcső 2011 júniusi felvételein azonosították. Az objektum mindössze +26 magnitúdó fényességű, azaz majdnem tízszer halványabb az egyébként is nehezen azonosítható Nix holdnál. Mérete 10 és 40 kilométer között lehet, és a Plútótól nagyjából 59 ezer kilométeres távolságban található. Pályája a Nix és a Hydra holdak között húzódik.

Az új égitest érdekes célpontja lesz a Plútóhoz 2015-ben érkező New Horizons-űrszondának, amely közelről is megörökíti majd.