Az északi embereknek nagyobb a szemük és az agyuk

Vágólapra másolva!
A magasabb földrajzi szélességen élő embereknek nagyobb a szemük, és nagyobb a látásfeldolgozásért felelős agyterületük, mint az Egyenlítőhöz közelebb élőknek, állítja egy új brit tanulmány.
Vágólapra másolva!

Az Egyenlítőtől távolodva egyre kevesebb fény jut egy adott területre. Az Oxfordi Egyetem kutatói ebből kiindulva azt feltételezték, hogy a fényszegényebb helyeken élő embereknek egyre nagyobb lett a szemük az evolúció folyamán. Nagyobb szemhez pedig nagyobb látásfeldolgozó kapacitás, azaz nagyobb agy szükséges.

Elképzelésük igazolására a kutatók 55 koponya agytérfogatát és szemüregét mérték meg. A 19. századi koponyák az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeumának gyűjteményéből származtak, és egykori gazdáik 12 különböző népességbe tartoztak. Volt köztük angol, ausztrál, kínai, kenyai, mikronéziai és skandináv.

Eiluned Pearce
Az egyik vizsgált koponya

Robin Dunbar, az Oxfordi Egyetem Kognitív és Evolúciós Antropológiai tanszékének igazgatója, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy azoknak az embereknek, akiknek az ősei az Északi-sarkkör környékén éltek, 20 százalékkal nagyobb a szemüregméretük, mint azoknak, akiknek az ősei az Egyenlítő közelében laktak. A nagyobb szemüregmérethez nagyobb látókéreg is társult.

A Biology Letters folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a legnagyobb agyuk - átlag 1484 köbcentiméter - a skandinávoknak volt, a legkisebb - körülbelül 1200 köbcentiméter - Mikronéziából származott. A szemgödör átlagos térfogata 26,83 köbcentiméter volt Skandináviában és 21,83 köbcentiméter Mikronéziában.

Dunbar szerint az agytérfogat növekedése a közelmúltban következett be, az emberi történelem folyamán. "Csupán az utóbbi 10 000 évben foglaltak el az emberek minden szélességi fokot az Északi-sarkkörig. Úgy vélem, hogy az adaptáció az elmúlt 10 000 évben játszódhatott le" - mondta Dunbar.

Az emberi szemmel kapcsolatos eredmények hasonlóak azokhoz, amelyeket madaraknál és nem emberi főemlősöknél figyeltek meg. A magasabb szélességi körön hajnalban éneklő madaraknak nagyobb a szemük, mint azoknak, amelyek később kezdenek dalolni. Az éjszakai életmódú főemlősöknek is nagyobb a szemük, mint a nappali életmódot folytatóknak.