Egy téglagyárban bukkantak rá az eddigi legkisebb európai dínóra

Vágólapra másolva!
Egy brit téglagyárból pár éve előkerült ősmaradványokat most azonosították a szakértők. Véleményük szerint ez az állat lehet az eddigi legkisebb dinoszaurusz, amelyet Európában találtak.
Vágólapra másolva!

A dinoszaurusz nyakcsigolyájára Sussex grófságban talált rá egy helyi fosszíliagyűjtő a Bexhill közelében lévő Ashdown téglagyárban. A gyárban dolgozó amatőr gyűjtő először nem ismerte fel a lelet jelentőségét, így az pár évig a fiókjában pihent. Az ősmaradványt végül elküldte a Portsmouthi Egyetemre, ahol megállapították, hogy egy eddig ismeretlen fajhoz tartozik.

Steve Sweetman, az egyetem paleontológusa szerint az eddigi legkisebb dinoszauruszfajról van szó, amelyet Európában felfedeztek. Az ashdowni maniraptornak becézett madárszerű lény 33-40 centiméter hosszú lehetett. A mezozoikumban élt, amely mintegy 250 millió évvel ezelőtt kezdődött és 65 millió éve ért véget.

Az állat ragadozó vagy mindenevő lehetett, és az összes kétlábú, húsevő dinoszauruszt magába foglaló theropodák csoportjába tartozott. A szakértők szerint az új dinoszaurusz egyértelmű hasonlóságot mutat a maniraptorokkal, a theropodák azon csoportjával, ahová a madarak is tartoznak, ezért valószínűleg az új faj is ebbe a csoportba sorolható.

A lelőhely közelében lévő kőzetekben más ősmaradványokra - szalamandrákra, békákra, gyíkokra, teknősökre, krokodilokra és nagyobb dinoszauruszokra - is bukkantak a kutatók.