Veszélyeztetett állatfajokhoz hasonlóan is keresték Oszamát

Meghalt Oszama, Osama bin Laden, al Kaida, terrorizmus
Vágólapra másolva!
Veszélyeztetett állatfajok előfordulásának tanulmányozásához használatos módszerrel próbálták megjósolni Oszama bin Laden helyzetét amerikai geográfushallgatók. Bár a titkosszolgálat valószínűleg nem ment volna túl sokra az eredményekkel, becsléseik nem álltak messze a valóságtól.
Vágólapra másolva!

Bin Laden helyzetének meghatározása egyszerű órai feladatként indult. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem geográfushallgatói távérzékelési eljárásokkal foglalkozó tanórájukon műholdas és egyéb távérzékelő rendszerekből származó adatok, valamint Bin Laden utolsó ismert helyzetének felhasználásával készítették el valószínűségi modelljüket, hogy megbecsüljék, vajon hol bujkál az al-Kaida vezére. Számításaik az ökológiában használt sziget-biogeográfiai modellen alapultak, melynek lényege, hogy a nagy területű, egymáshoz közeli szigeteken nagyobb eséllyel marad fenn egy faj, mint a távoli, kisebb szigeteken.

A diákok tanára, Thomas W. Gillespie elmondta: alapfeltevésük az volt, hogy ha Oszama életben akar maradni, akkor olyan helyre rejtőzik, ahol kicsi a "kihalási ráta", vagyis a lebukás esélye. Ezért valószínűsítették, hogy Oszama nem egy kis településen bujkál, hanem egy nagyobb városban. "Nem szokásom ilyen dolgokkal foglalkozni, de azok a módszerek, amelyekkel a veszélyeztetett madarakat tanulmányozzuk, alkalmasak erre is" - mondta Gillespie.

A diákok Oszama 2001-es rejtekéhez, az afganisztáni-pakisztáni határhoz közel lévő Tora Bora barlangrendszerhez képest próbálták megbecsülni a terroristavezér előfordulási helyét. Minél inkább távolodtak ettől a ponttól, annál kisebb volt az esélye, hogy Oszama felbukkanjon. Az előzetes becslések szerint 88,9% volt az esély arra, hogy a barlangok 300 kilométeres körzetében akadnak rá Oszamára, és a katonák végül Abbottabadban találták meg, amely 268 kilométerre van Tora Borától.

Az egyetemisták az említett sziget-biogeográfiai modellt felhasználva megpróbálták megtalálni az alkalmas városokat is. A keresést a határhoz közel lévő pakisztáni Parachinarra szűkítették, amely körülbelül 25 kilométerre van a barlangoktól. Megpróbálták megtalálni azt a házat is, amely Oszama számára alkalmas rejtekhely lehet, figyelembe véve a keresett személy 193 centiméteres magasságát, az épület biztonságát, a kellően magas kerítést és az elektromosság meglétét. Az eredményeket egy kis folyóiratban, az MIT International Review-ban publikálták 2009-ben.

Forrás: MIT International Review
A diákok számításai szerint a képen látható parachinari épületek megfeleltek volna Oszama igényeinek

Gillespie elmondta, hogy nem lepődött meg, hogy Oszama a nehezen őrizhető barlangok helyett egy városban rejtőzött, ám szerinte az al-Kaida vezérének kevésbé feltűnő házat kellett volna választania.

Az [origo] Oszama bin Laden haláláról szóló összes cikkét itt olvashatja.