Eltévedt fehér gólyákat mészároltak le Máltán

Vágólapra másolva!
Helyi szinten rekord nagyságú, mintegy 240 egyedből álló fehér gólya csapatot figyeltek meg Máltán az elmúlt héten. Mivel a szigetország nem érinti a gólyák vonulási útvonalát, vélhetően eltévedt madarakat láthattak a megfigyelők. A helyi vadászok kihasználva az alkalmat, több gólyát is kilőttek az éjszakázó helyet kereső csapatból.
Vágólapra másolva!

Eddig három madár tetemét találták meg lőtt sérülésekkel, de helyi források szerint többen is áldozatául eshettek a mészárlásnak.

A gólyák nagytestű, hosszú távú vonuló madarak, általában a főbb tengerszorosok (Gibraltár, Boszporusz, Messinai-szoros) felett haladnak át. A csapat valószínűleg heves szelek következtében tévedhetett el, és próbált vonulni Európa felé. A fehér gólya az EU 1979. évi Madárvédelmi irányelvének értelmében közösségi jelentőségű védett madárfaj.

A máltai kormány az illegális vadászat visszaszorítása érdekében szigorú szankciókat vezet be a napokban, többek között a vadászengedélyek - ha a törvénysértő rendelkezik vele - élethossziglani visszavonását. A radikális szabályozás új mérföldkövet jelent az illegálisan vadászott madárfajok és a törvénytelen vadászati módszerek visszaszorítása terén. Ezzel együtt a kormányzat engedményeket is tett a vadászoknak, az idei tavaszi idényben újra engedélyezték a fürj és a vadgerle vadászatát a szigetországban. A tavaszi vadászat az EU Madárvédelmi irányelve alapján az egész Unióban tilos, ennek megszegése miatt Málta ellen már korábban eljárást indított az Unió.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület