Az időskori szellemi leépülésről a Mindentudás Egyetemén: már nézhetők a teljes felvételek

Vágólapra másolva!
Az időskori elbutulás, az Alzheimer-kór sokak fenyegető réme. De valóban szükségszerű a szellemi leépülés? Erről beszélt Tariska Péter pszichiáter, neurológus és geriáter szakorvos a Mindentudás Egyetemén. Az előadást, a kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést és a riportfilmet most teljes egészében megnézheti az alábbi videókon.
Vágólapra másolva!

Kortünet vagy kórtünet? - Az időskori szellemi hanyatlás dilemmái
Tariska Péter előadása

Az öregedést sok tévhit övezi, például az, hogy természetes velejárója a mentális hanyatlás. Valójában a változások spektruma széles: az élettani, "korfüggő" feledékenységtől az enyhe kognitív zavaron át a szellemi hanyatlásig, a demenciáig terjedhet. A demencia leggyakoribb oka az "évszázad betegsége", az Alzheimer-kór, melynek tüneteit sokszor az véli magán felfedezni, akinél nem volna indokolt, de még többen nem gondolnak rá még akkor sem, amikor hozzátartozójuk már szellemileg súlyosan leépült. A betegségnek több jól körvonalazott kutatási modelljét ismerjük, melyek a terápiát is megalapozzák. A demenciaszűrés sokszor reverzibilis okokat tár fel. De progresszív folyamat megállapítása esetén is lehetőség nyílhat az életminőség javítására komplex gondozás révén. A mentális és fizikai tréning, az egészséges életmód és a kockázati tényezők kontrollja nemcsak az öregedést lassíthatja, de a demencia megjelenését is késleltetheti.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2525

Beszélgetés az öregedésről, időskorról
Himmer Éva, Kovács Katalin, Lévai Balázs, Perczel Forintos Dóra, Rajna Péter, Turai Tünde

Az öregedés időszaka mindenképp eljön az ember életében. Min múlik az, hogy mely életkortól számítjuk az időskor kezdetét és miként változik ez a várható életkor függvényében? Vajon a testi és lelki működés leromlása kötelező velejárója-e ennek az időszaknak? Mit tehet a család, s mit tehetnek a szakemberek annak érdekében, hogy az öregedés időszaka kiteljesedést, s ne kiüresedést hozzon? Pszichiáter, öregedéskutató, szakpszichológus, kultúrantropológus és civil aktivista beszélget e roppant komplex társadalmi problémáról.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2674

Kortünet vagy kórtünet?
Az öregedés genetikailag meghatározott, a külső tényezők által gyorsítható vagy akár lassítható folyamat. Tehát az öregség nem betegség. És az öregedésnek, bár vannak tünetei nem gyógyíthatóak. Ennek ellenére igenis létezik az egészséges öregedés. Nem vagyunk egyformák, ezért mindenki máshogy öregszik. Hogy hogyan, arra keressük a választ.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2814

Az előadásról még több információt talál a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján.