Négy szemével állandóan a fákat lesi egy kockamedúza

Vágólapra másolva!
Egy mangrove erdőkben élő kockamedúza 24 szeméből néggyel mindig a fák koronáját fürkészi. Ennek alapján tudja betájolni, merre található a kedvenc tápláléka.
Vágólapra másolva!

A kockamedúzák (Cubomedusae) a csalánozók egyik legismertebb, legérdekesebb csoportját alkotják. Alig pár centiméteresek, mégis ide tartozik a világ egyik legmérgezőbb állata, a hírhedt tengeri darázs (Chrionex fleckeri). De jóval ártalmatlanabb fajokkal is találkozhatunk köztük.

Már régóta ismert, hogy a kockamedúzáknak 24 szemük van. Ezek négy típusra oszthatók, melyek közül az egyik - a csalánozók közt egyedülálló módon - hasonlít a gerincesek hólyagszemére: szaruhártyával, lencsével és retinával ellátott. Ideghálózatuk rendkívül kifinomult, noha az idegsejtek még nem tömörülnek agyhoz hasonló képletekbe, hanem szétszórtan helyezkednek el a testben.

A bonyolult szem és idegrendszer lehetővé teszi számukra, hogy ne csak sodródjanak a vízben, várva, hogy valami zsákmányra akadjanak, hanem aktívan vadásszanak, írja a Current Biology szakfolyóirat.

Dan-Eric Nilsson, a svédországi Lundi Egyetem biológusa munkatársaival a karibi mangrove mocsarakban élő Tripedalia cystophora szemeit és látását vizsgálta. A kutatók megállapították, hogy a medúza 24 szeméből négy mindig felfelé, a vízből kifelé néz.

Bár a medúzák látása nem annyira éles, mint a fejlettebb állatoké, ahhoz azért elegendő, hogy a fák koronáinak körvonala alapján tájékozódjanak. A fákat figyelve a medúzák képesek kedvenc élelemszerző helyeikre navigálni, ahol sok található fő táplálékukból, az apró evezőlábú rákokból. Ez a tájékozódási képesség nagy előnyt jelent számukra a passzívan sodródó gerinctelenekkel szemben, mondják a kutatók.