A világ legnagyobb virága: látványos alakzat született két galaxis ütközésével

Vágólapra másolva!
Gyűrűvé torzult spirálkar és gyöngysorszerű csillaghalmazok: két galaxis látványos ütközését fényképezte le az ezen a héten 21 éves Hubble-űrtávcső.
Vágólapra másolva!

A Hubble-űrtávcsövet 1994. április 24-én juttatták Föld körüli pályára a Discovery űrhajósai, utoljára pedig az Atlantis látogatta meg 2009-ben. Üzemelését a jelenlegi tervek szerint 2014-ben fejezi be. A csillagászatot forradalmasító eredményeiről, látványos felvételeiről számos alkalommal olvashattak rovatunkban. Az alábbi felvételt a NASA közölte szerdán.

Forrás: NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Az Arp 273 jelű kölcsönható galaxispáros. A képen a két galaxis virág alakztatot formál, a nagyobb felső objektum jelképezi a virág fejét, az alsó, ív alakú csillagváros pedig a szárát. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA))

A mellékelt felvétel az Arp 273 jelű kölcsönható galaxispárost mutatja, amely az Androméda csillagképben, tőlünk 300 millió fényévre található. A fent lévő nagyobb, a másiknál közel ötször nehezebb galaxis UGC 1810 jelzéssel is szerepel a katalógusokban. Enyhén torzult alakját a tőle lefelé megfigyelhető UGC 1813, pontosabban a két objektum között fellépett gravitációs kölcsönhatás hozta létre. A két galaxis közötti távolság több tízezer fényév.


Animáció a két kölcsönható galaxisról (NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA))

A heves kölcsönhatás során intenzív csillagkeletkezés is megindult az összenyomott gázanyagban, így születtek a képen kékes árnyalatú, fiatal csillaghalmazok. A fotó felső részén ezek a halmazok közel azonos térközzel sorakoznak egymás mellett, amit a csillagközi anyagban terjedő hullámok hozhattak létre. Érdemes megfigyelni, hogy a legnagyobb spirálkar formája nem szokásos - szinte kör alakban, a galaxis centrumától azonos távolságra húzódik a kép jobb felén. Sötétebb, vöröses szálak is megfigyelhetők a galaxis csillagai előtt, amelyek a sűrű és átlátszatlan csillagközi felhőket jelzenek. A heves kölcsönhatás nyomán néhol halványabb, felhőre emlékeztető alakzatok is azonosíthatók, amelyeket az intergalaktikus térbe kipenderült csillagok és gázködök alkotják.

További információ a megfigyelésről a Hubble-űrtávcső holnapján található.