Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megkerült az elveszettnek hitt orosz katonai műhold

Vágólapra másolva!
A start után nem jelentkezett, de majdnem egy nappal később mégis vették az adását a Geo-IK-2 jelű orosz katonai műholdnak, amelyet február 1-jén indítottak.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Oroszországban lévő Pleszeck starthelyről február 1-jén bocsátották fel a Geo-IK-2 jelű katonai műholdat. Az indítás a terveknek megfelelően zajlott, azonban másfél-két órával később nem vették a műhold jelei a földi irányítók.

Az űreszközt egy úgynevezett Rokot típusú, háromlépcsős hordozórakéta emelte a magasba, amellyel korábban nem adódott probléma. Nemrég egy Proton típusú hordozórakéta startja volt sikertelen Oroszországban, amellyel három navigációs műholdat terveztek indítani - de azok a Csendes-óceánba csapódtak.

A rossz kezdet után végül szerdán reggel sikerült kapcsolatot teremteni a Geo-IK-2 jelű műholddal. Az űreszköz a tervek alapján radarral és lézerrel térképezi a földfelszínt, valamint távközlési és pozíciómeghatározási feladatokat lát el, bolygónk felszíne felett 1000 kilométer maga pályán keringve. Az eddig napvilágot orosz sajtóközlemények alapján elképzelhető, hogy nem érte el tervezett útvonalát a műhold, és csak 330 kilométer körüli magasságban kering a Föld körül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről