Mindentudás Egyeteme 2.0 - újraindul a népszerű sorozat

Vágólapra másolva!
Barabási Albert-László január 15-i előadásával indul a magyarországi tudományos ismeretterjesztés legnépszerűbb programsorozatának folytatása. A tizenhat előadást Budapesten és hat további egyetemi városban hallgathatják meg az érdeklődők, a témákhoz kapcsolódó televíziós műsorokat pedig a Magyar Televízió és a Duna Televízió sugározza.
Vágólapra másolva!

Többen, ésszel! Közel négy év szünet után ezzel a szlogennel és Barabási Albert-László világszerte ismert hálózatkutató előadásával indul a Mindentudás Egyeteme 2.0, a nagy sikerű tudományos ismeretterjesztő sorozat folytatása január 15-én.

Barabási az emberi viselkedés dinamikájának kiszámíthatóságáról tart előadást. A többi előadó is nemzetközileg elismert magyar kutató, akiktől az elkövetkező hetek során hallhatunk egyebek között a lelki egészségről, az alváskutatás és a genomika legújabb eredményeiről, az asztrobiológia, a nanotechnológia és az őssejt-kutatás izgalmas kérdéseiről.

A jól bevált tantermi előadások televíziós felvételeit minden témánál egy-egy, az adott tudományos eredmény különféle kutatás-fejlesztési aspektusait, gyakorlati hasznosulásait bemutató filmösszeállítás, illetve a téma társadalmi, erkölcsi vagy világnézeti összefüggéseit boncolgató kerekasztal-beszélgetés felvétele kíséri. Az előadás szerkesztett felvétele és a két kapcsolódó tévéműsor az előzetes tervek szerint egyhetes blokkokban kerül majd adásba és a televíziós sugárzással egy időben az interneten is elérhető lesz.

A Mindentudás Egyeteme megújult honlapján, a mindentudas.hu oldalon valamennyi eseményről tájékozódhat a közönség, és követheti a teljes műsorfolyamot. A honlap az újdonságok mellett felvonultatja a korábbi sorozat több mint 170 előadását is. A friss arculat és honlapszerkezet mellett újdonság, hogy sokkal egyszerűbben kereshetnek a tartalmak között az érdeklődők. Mostantól nevek, címek, témák és kulcsszavak szerint is megtalálhatja mindenki az őt érdeklő információkat, böngészhet a szöveges anyagokban, továbbá sok ezernyi ábrát, animációt és videórészletet is letölthet a mindentudas.hu-ról. Az új portál lehetővé teszi, hogy a témákhoz hozzászóljon, kérdezzen és vitatkozzon a hallgatóság, sőt tudását az előadások alapján kidolgozott e-learning tananyagok segítségével még fejlesztheti és tesztelheti is. A Mindentudás Egyeteme 2.0 Facebook-oldalán is követhetők lesznek a programsorozat történései.

A Mindentudás Egyeteme 2.0 tizenhat előadásából tíznek a budapesti Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai épülete ad otthont, a többit hat egyetemi városban: Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Szegeden és Veszprémben rendezik. Az előadások ingyenesen látogathatók, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a mindentudas.hu-n lehet. Az előadások pontos idejét, helyszínét és részletes információt szintén a megújult honlapon találnak az érdeklődők.

* * *

A Magyar Telekom és a Magyar Tudományos Akadémia által alapított Mindentudás Egyeteme a Norvég Alap támogatásával indítja el az újabb műsorfolyamot.

A Mindentudás Egyeteme 2.0 péntek délutáni sajtótájékoztatóján Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elmondta, hogy az MTA örömmel tesz eleget azon közfeladatának, hogy a világszínvonalú kutatási eredményeket hitelesen és közérthetően tolmácsolja. Hozzátette, hogy reméli, az előadások hallgatói közül kerülnek majd ki a jövő kutatói.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója az indulás kapcsán elmondta: "A tudomány népszerűsítésével és az oktatás támogatásával is hozzá kívánunk járulni a digitális felzárkózáshoz, a társadalmi esélyegyenlőség és fenntartható fejlődés erősítéséhez, ezáltal Magyarország versenyképességének javításához".

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.