Vágólapra másolva!
Gabrielle Giffords, a merényletben meglőtt amerikai képviselőnő férje helyett Rick Sturckow töltheti be a parancsnok szerepét az Endeavour utolsó útján. Az űrrepülőgép legkorábban április 19-én startolhat.
Vágólapra másolva!

A tavasszal induló Endeavour űrrepülőgép parancsnokának eredetileg Mark Kellyt választották, akinek felesége, Gabrielle Giffords képviselőnő merénylet áldozata lett, és jelenleg is válságos állapotban van. Mark Kellynek egyébként az ikertestvére is űrhajós, Scott Kelly jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dogozik.

A merénylet miatt felmerült, hogy a férj a válságos állapotú felesége mellett marad - ezért megkezdték egy tartalék parancsnok, Rick Sturckow felkészítését. Sturckow asztronautát Kelly javasolta önmaga helyett az STS-134 küldetés tartalék parancsnokának, azonban egyelőre ő maga is közreműködik a legénység felkészítésében. Amennyiben Kelly és a kollégái úgy döntenek, hogy inkább a Földön marad, Sturckow vezetheti helyette a küldetést.

Forrás: NASA
A Nemzetközi Űrállomás (ISS)

Az Endeavour útja során újabb felszereléseket juttatnak fel az űrállomásra. Az űrrepülőgép startjának legkorábbi lehetséges időpontja április 19., előtte február 24-én pedig a Discovery (STS-133-as küldetés) indulhat a Nemzetközi Űrállomáshoz. A tervek alapján egy tartalék küldetést is előészítenek, s ha az Endeavourrel probléma akad, akkor az Atlantis űrrepülőgép hozza haza a fent ragadt asztronautákat.

Ajánlat: