USA: nincs bizonyíték a kivégzési injekció kíméletességére

Vágólapra másolva!
Ismét kiújult a vita az Egyesült Államokban arról, hogy kellően hatékony és fájdalommentes-e a kivégzések során alkalmazott injekciókeverék. Az eddigi tanulmányok nem támasztják alá, hogy az elsőként adott nátriumvegyület valóban megfelelő a célra. Az anyag hiánya miatt nemrég több amerikai kivégzést is el kellett halasztani.
Vágólapra másolva!

Amint arról nemrég az [origo] Nagyvilág rovata is beszámolt, az Egyesült Államokban az utóbbi időben több kivégzést is elhalasztottak, mert több állam kifogyott az érzéstelenítéshez szükséges tiopentál-nátriumból. A hiány oka az volt, hogy a termék egyetlen amerikai gyártójának nem szállították idejében az érzéstelenítő alapanyagait.

A kivégzetteknek összesen három különböző szert juttatnak a szervezetébe: az elsőként beszúrt tiopentál-nátriumtól elalszanak, a pankurónium-bromid megbénítja az izmokat és a légzést, a kálium-klorid pedig a szívet állítja le. Ezt a módszert az USA államainak körülbelül kétharmadában alkalmazzák, annak ellenére, hogy az injekció hatékonyságát és kíméletességét nem támasztják alá megbízható tudományos bizonyítékok. Egyes vélemények szerint a keveréket az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerengedélyezési Hivatalnak (FDA) kellene megvizsgálnia, az FDA azonban már nagyjából két évtizede folyamatosan elzárkózik ettől.

Mik a főbb problémák a kivégzésekhez használt injekcióval? A Scientific American egészség rovatának szerzője Teresa Zimmers-t, a Miami Egyetem orvostudományi karának molekuláris biológusát kérdezte az injekcióval kapcsolatos tudományos és jogi vitákról. Zimmers és munkatársai 2007-ben a PLoS Medicine-ben tettek közzé egy tanulmányt, amelyben arra keresték a választ, hogy a három hatóanyag kombinációjából álló keverék valóban azon a módon hat-e, ahogyan elvárható lenne. A szakemberek sem az injekció adagjára, sem pedig a hatóanyagok sorrendjére vonatkozóan nem találtak olyan bizonyítékokat, amely alátámasztaná, hogy valóban indokolt lenne ennek a kivégzési eljárásnak az alkalmazása.

Az egyik probléma például, hogy a kivégzettek számára - a hivatalos bírósági véleménnyel ellentétben - akár fájdalmas is lehet az eljárás. A tiopentál-nátriumot eredetileg azért választották ehhez az injekcióhoz, hogy a kivégzett személy ne érezze, amikor a pankurónium-bromid megbénítja a szervezetet és leállítja a légzést. A harmadikként adott kálium-klorid pedig rendkívüli fájdalmat okoz, így a halálra ítéltnek egyáltalán nem mindegy, hogy a tiopentál-nátrium adagja valóban a megfelelő-e. Zimmers és munkatársai erre vonatkozóan sem találtak olyan adatot, amely elfogadhatóan igazolná, hogy az érzéstelenítő vegyületet a kellő mennyiségben tartalmazza az injekció.

"Jelenleg semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy a tiopentál-nátriumos injekció lenne a lehető legjobb módszer az elítéltek kivégzésére. Eléggé furcsa helyzet, hogy miközben a kivégzés egy orvosi eljárásra hasonlít, nem végeztek olyan vizsgálatokat, amely igazolta volna például a biztos fájdalommentességet. Ezen kívül sosem tesztelték az injekciót olyan szigorral, ahogyan azt a gyógyszerhatóanyagoknál szokás: nem zajlott adatgyűjtés, elemzés és szakértői véleményezés sem. Így jelenleg az a helyzet, hogy nem tudjuk, valóban ez-e a leghatékonyabb és legkíméletesebb eljárás a kegyes halál előidézésére" - mondta a Scientific Americannek Zimmers.

Az USA érintett államaiban jelenleg is folyamatos jogi viták zajlanak az eljárás alkalmazhatóságával kapcsolatban. Mivel minden állam maga dönt róla, hogy milyen módszert alkalmaz, a jövőben sem várható olyan szabályozás, amely egységesen érvényes lenne az országban, kivéve abban az esetben, ha az FDA is beleszólna a vitába.