Neander-völgyi elemeket is találtak Ozzy Osbourne genetikai anyagában

Ozzy Osbourne
Vágólapra másolva!
Ozzy Osbourne lett az első rocksztár, akinek elemezték a teljes genetikai állományát. A Neander-völgyi szekvenciák mellett a legérdekesebbek azok a génváltozatok, amelyek új dolgokat árulnak el a drogok és az alkohol lebontásáról.
Vágólapra másolva!

Ozzy kezdetben szkeptikusan állt a dologhoz, de aztán kíváncsivá vált, hiszen - ahogyan ő fogalmazott - nincs elfogadható orvosi magyarázat arra, miért van még mindig életben a több úszómedencényi alkohol, a rengeteg kokain, LSD és egyéb kábítószerek elfogyasztása ellenére.

A Black Sabbath egykori frontembere idén nyáron vérmintát adott a Cofactor Genomics nevű amerikai cégnek, amely elkészítette a szekvenciát, egy másik cég, a Knome pedig elemezte az adatokat.

A Scientific Americannek adott interjúban utóbbi képviselője elmondta: Ozzy fő kérdése az volt, létezik-e bármilyen genetikai információ, amely megmagyarázhatná őt magát? Bár "Ozzy Osborne gént" nem találtak, számos olyan új génváltozatot sikerült azonosítani, amelyek összefüggésben vannak a függőség kialakulásával, illetve az anyagcsere-folyamatokkal.

Azt találták, hogy az alkohol lebontását végző egyik fehérjét (ADH4) kódoló gén mellett Ozzynál egy szokatlan szakasz van a DNS-láncon, amely a gén aktivitását szabályozza. Ozzy alkoholfogyasztási történetét tekintve nyilvánvaló, hogy ő másképpen reagál az alkoholra, mint mások. Ritka génváltozatot találtak az idegsejtek egymás közötti kommunikációját lehetővé tévő egyik fehérje mögött is, ami a szakemberek szerint részben magyarázhatja Ozzy kreativitását, zenei tehetségét.

Ozzy a felmenőire is kíváncsi volt, és arra, mi okozza a Parkinson-kórhoz hasonló tüneteit. A genom elemzéséből erre nem sikerült választ kapni, de valószínű, hogy a drogfogyasztás hozzájárul a végtagok remegéséhez.

Mindent összevetve azonban elmondható, hogy Ozzy "nyert a genetikai lottójátékban", azaz olyan géneket örökölt, amelyek a kemény környezeti hatások ellenére is viszonylag jó karban tartják 61 évesen. Az Ozzy genetikai anyagában felfedezett variánsokat tehát érdemes tovább elemezni.

A "sötétség hercegének" megjelenéséhez jól illik, hogy Ozzy 10-es kromoszómáján Neander-völgyi szakaszokat találtak. (Újabb eredmények szerint mégis volt kis mértékű kereszteződés a Neander-völgyiek és a modern ember ősei között.) Ez tetszett Ozzynak, és a következő vizsgálati alanynak Keith Richards-ot javasolta. Ő szintén nem az egészséges életmódjáról híres, és Ozzyhoz hasonlóan nála sem értik az orvosok, hogy hogyan élte túl a rengeteg drogot és alkoholt. Richardsnak a köveljövőben jelenik meg új önéletrajzi könyve, amelyből a Guardian közölt nemrég részleteket.

Forrás: MTI/Mohai Balázs