Grandiózus hidat nyitnak meg a Hoover-gátnál

Vágólapra másolva!
A grandiózus amerikai Hoover-gát méltó kiegészítéseképpen a héten nyitják meg forgalom előtt azt a hatalmas közúti hidat, amely a gát fölötti szurdokon ível át.
Vágólapra másolva!

Az Arizona és Nevada államot összekötő, 580 méter hosszú Mike O'Callaghan-Pat Tillman Emlékhíd - amelyet a hatalmas vízierőmű gátja, a Hoover-gát után röviden csak Hoover-hídnak neveznek - 270 méter magasságban ível át a Colorado folyó fölött. Az ötéves építkezés 240 millió dollárt (47,5 milliárd forintot) emésztett fel.

Várakozások szerint a híd jeletősen csökkenti a Las Vegas és Phoenix közötti utazási időt azáltal, hogy az autósoknak nem kell többé végigaraszolniuk a gát kanyargós, kétsávos útján, amelyen a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után ellenőrzőpontokat is létesítettek, tovább lassítva az áthaladást (az új, négysávos hídon nincsenek ellenőrzőpontok). A gáton áthaladó régi úton ráadásul a turisták tömegei és a nagy forgalom miatt számos baleset is történt.

Forrás: AFP

A híd az Egyesült Államok második legmagasabb hídja a coloradói Royal Gorge-híd után, a világon pedig a hetedik - a coloradóin kívül csak négy kínai és egy pápua-új-guineai híd emelkedik magasabbra. Az amerikai közlekedési minisztérium közlése szerint a Mike O'Callaghan-Pat Tillman Emlékhíd egyúttal a nyugati félteke leghosszabb betoníven nyugvó hídja.

Forrás: AFP