Magyar kutatók sikeres kísérlete Svájcban

Vágólapra másolva!
Sikeres kísérleteket hajtott végre a svájci Villigenben a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány csoportja a Paul Scherrer Intézet stadionnyi méretű óriásmikroszkópjában: a Babcsán Norbert vezette kutatócsoport másodpercenként tízezer képet rögzített fémhab buborékoltatása közben.
Vágólapra másolva!

A fémhabok kis súlyuk miatt ideális szerkezeti alapanyagai lehetnek közlekedési eszközöknek, például autóknak, hajóknak vagy repülőgépeknek, hangelnyelő képességük segítségével pedig a környezet zajterhelése csökkenthető jelentősen - mondta el az MTI-nek Németh Csaba, a kutatási program szóvivője hétfőn, a csoport hazatérése után, hozzátéve: a fémhab ipari alkalmazása iránt nagy a kereslet, ezért van szükség a gyártási folyamat minél jobb megismerésére.

A svájci kísérletek során most a fémhabot alkotó buborékok megszületését követték nyomon; a kutatók azt vizsgálták, hogy a buborékok képződését miként befolyásolja a különböző gázösszetétel és nyomás, a nyomásváltozás ugyanis jelezheti a születendő buborékok minőségét. Ezt a gyártás közben is mérhető paramétert szeretné hitelesíteni a nagysebességű képi információkkal a miskolci kutatócsoport.

A futballstadion-méretű szinkrotron gyorsítóban a nagy fényerejű röntgensugárzás erős megvilágítása mellett egy speciális kamerával másodpercenként tízezer képet készíthettek a 700 fokosra hevített alumínium habosítási folyamatáról - mondta a szóvivő, aki összehasonlításképp megjegyezte: a televíziókban látott kép másodpercenként 24 képkockából áll.

A miskolci kutatók tavaly már jártak ebben a svájci laboratóriumban, akkor másodpercenként 1400 felvételt készítettek, de az elmúlt egy esztendőben jelentős fejlesztéseket értek el a fémhabgyártás terén, így a kisebb buborékok megfigyeléséhez már "gyorsabb" kamerára volt szükség.

A magyar kísérlet teljes költségét a vendéglátó intézet finanszírozza, amit pályázat útján nyert el a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány. A kísérlethez kapcsolódóan interaktív, többkamerás élő fizikaórát tartott a kutatócsoport a Villigenben lévő központból, amelybe az interneten keresztül mintegy 15 hazai és egy erdélyi iskola 1500 diákja is bekapcsolódott. A diákok kérdezhettek a kutatásokat vezető Babcsán Norbertől, a kamerák pedig megmutatták a kísérleti eszközöket és a szinkrotron gyorsítót is. Az előadás megtekinthető itt.

A magyar kutatók munkájáról és a fémhabgyártás új útjairól ismeretterjesztő dokumentumfilm is készül, a svájci óriásmikroszkópban végzett kísérletről szóló filmet az interneten ingyenesen elérhetővé teszik majd a középiskolák számára.