Megnyílt az égbolt a Google Sky-ban

Vágólapra másolva!
A Google alkalmanként új felvételekkel és adatbázisokkal frissíti Google Sky nevű csillagászati programját. A Hubble-űrtávcső vagy egy-egy Mars-szonda felvételei rendszeresen felkerülnek az adatállományba. Mostantól a felhasználókat is bevonják a folyamatba.
Vágólapra másolva!

A Google együttműködést jelentett be a Slooh nevű, csillagászati képadatbázist működtető céggel, amelynek célja, hogy kapcsolatot teremtsenek a nagyközönség, számos obszervatórium és a "magányos" megfigyelők között. A Google Sky-ban egy új "map layer" segítségével obszervatóriumok, illetve egyes megfigyelők által feltöltött képeket is elérhetők egy-egy égitestről vagy csillagászati jelenségről.

Ez olyan eseményeknél lehet igazán érdekes, mint például egy teljes napfogyatkozás, amelynek látványát a szerencsés földrajzi helyen lévő megfigyelők azonnal megoszthatják az internetes közönséggel. Az első ilyen esemény a december 21-i teljes holdfogyatkozás lehet, amelynek Magyarországról csak az eleje követhető, nem sokkal később hazánkból nézve már le is nyugszik a Hold a látóhatár alá.

Forrás: GoogleSky, Slooh
A Google Sky képernyője, amelyen a felvételek kereshetők

A Slooh cégnek már közel 50 ezer olyan partnere van, akik a főleg képekből álló tartalommegosztó alkalmazás fizetett változatát használják. Az új funkcióval kevesebb kép érhető el, mint a fizetős változat formájában - utóbbinál a cég jelenleg közel 1,4 millió fénykép felett rendelkezik, amelyek jelentős része nagy obszervatóriumoktól származik. A Google Sky most induló új funkciójában az ingyenes felhasználók csak korlátozott hozzáférést kapnak az adatbázishoz, míg a fizető érdeklődők mindent elérhetnek és szabadon letölthetnek. Aki a fizetett alkalmazást választja, az arra is lehetőséget kap, hogy egy-egy halvány objektumról valamely interneten irányítható robotteleszkóppal saját felvételt készíthessen.

A fejlesztők szerint ez persze nem pótolja a valódi megfigyelési élményt, ám a legtöbb embernek nincs távcsöve, és számtalan olyan égi objektum létezik, amelyeket csak nagy távcsövekkel lehet megpillantani.

Forrás: Slooh, Google
Az egyik képernyő, amelynek segítségével objektum vagy jelenség kereshető