Vágólapra másolva!
Egy magyar biológus képét is díjazták a Nikon által szervezett Small World mikrofotográfiás versenyen. Nézze meg Ön is az idei év első húsz helyezettjének díjnyertes fotóit, a darázsfészektől a fiatal kagylón át a kristályos szójaszószig!
Vágólapra másolva!

A Nikon cég 1974 óta rendezi meg évente a nemzetközi Small World fotóversenyét. A különféle fénymikroszkópos eljárásokkal készült fotók a laikusok számára is szemet gyönyörködtetők. A mikrofotográfia a dokumentáció egyik módszere, amelynek nagy jelentősége van a tudományban vagy az iparban. A jó mikrofotók azonban egyúttal műalkotások is, amelyek kompozíciója, színvilága és tartalma továbbmutat az "egyszerű" dokumentációs fölhasználáson, és a nem szakemberek számára is esztétikai élményt nyújt.

Ezt ismerték fel a Nikon szakemberei, amikor 35 évvel ezelőtt meghirdették első Small World fotópályázatukat. Az évente megrendezett versenyre a legkülönfélébb fénymikroszkópos eljárásokkal készített képeket lehet beküldeni a világ bármely országából. Ezek közül a zsűri a képek eredetisége, információtartalma, technikai tökéletessége és a fotók által gyakorolt vizuális hatás alapján választja ki a 20 díjazott fényképet, amelyek között idén egy magyar kutató, dr. Márkus Róbert képe is szerepel.

Forrás: Nikon Small World/Charles Krebs
Egy fürkészdarázs összetett szeme és csáptöve 40-szeres nagyításban - kattintson a képre a galériáért!

Dr. Márkus Róbert a Szegedi Biológiai Központban dolgozik kutató biológusként, és munkájának szerves része a fotózás. A fotógéppel felszerelt mikroszkóppal művészi jellegű fotókat készít, amelyekkel nemzetközi szinten már számos rangos díjat nyert (Amerikában és Európában egyaránt). Márkus az [origo]-nak elmondta, hogy a fotózás számára eszköz, amivel ráirányítja embertársai figyelmét az apró dolgok fontosságára, ugyanakkor esztétikai élményre, a szép látására hív. Mikroszkópos fotóival igyekszik a nagyközönségnek megmutatni a tudomány varázsát és a mögöttük rejlő történeteket.

Forrás: Nikon Small World/Márkus Róbert
Márkus Róbert díjazott felvétele: a csodatölcsér (Mirabilis jalapa) bibéje virágporszemekkel 100-szoros nagyításban - kattintson a képre a galériáért!

A díjazott kép speciális, úgynevezett fluoreszcens mikroszkóppal készült, mélységélesség növelő technika segítségével. Márkus több képet is készített különböző fókuszsíkokban, és ezeket egy programmal fésülte össze. Így a különleges megvilágítási technika és a számítógépes/digitális lehetőségek segítségével készült el a kép. A felvételen fehér fénnyel világította meg a bibét és UV-fénnyel a pollenszemeket.

A biológus csodatölcsért ábrázoló felvételén kívül egy másik képe is bekerült a 120 döntős fotó közé, melyen egy méh potrohára ragadt virágporszemek láthatóak. Márkus idei képei a korábbi években nevezett mikrofotóival együtt megtekinthetők a Nikon oldalán.

A versenyen 2010-ben díjazott fotók témája rendkívül változatos: bepillanthatunk például egy szúnyog szívébe, megcsodálhatunk egy különleges alakú kristályt, megnézhetjük, hogy fest közelről egy darázs szeme, a zebrahal szaglógumója vagy egy fiatal kagyló.