Először sikerült filmre venni sétáló baktériumokat

Vágólapra másolva!
A folyadékban úszó mikroorganizmusokról rengeteg kép és videó készült már. Amerikai kutatóknak most először sikerült filmre venniük, amikor az általuk vizsgált baktériumok fölegyenesedtek, és szó szerint arrébb mentek a tárgylemezen.
Vágólapra másolva!

Gerard Wong, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) biotechnológia professzora munkatársaival a Pseudomonas aeruginosa nevű baktériumfaj viselkedését vizsgálta. Ez a baktérium felelős többek közt a cisztás fibrózisban szenvedő betegek halálát okozó legtöbb fertőzésért.

A baktériumok kétféle fiziológiai (élettani) állapotban létezhetnek: szabadon úszó (planktonikus) és felülethez kapcsolódó, úgynevezett biofilm állapotban. A biofilmekben lévő baktériumok fenotípusosan (külső jellemzőikben) eltérnek a szabadon úszó baktériumoktól, annak ellenére, hogy genetikailag azonosak.

A kutatók megállapították, hogy a felülethez és a közösségi életmódhoz való alkalmazkodás részeként a biofilmekben élő baktériumokban más-más gének kapcsolódnak be és ki, mint a szabadon úszó baktériumokban, és ennek következtében eltérő gyökeresen a viselkedésük.


A videón látható osztódó baktériumok közül az egyik különváló leánysejt fölegyenesedik, arrébb megy, majd leválik a felszínről

Wong és munkatársai fölfedezték, hogy a biofilmet képező baktériumok nyúlványok segítségével képesek fölegyenesedni és "járni". Ez a függőleges helyzet egyúttal az első lépés ahhoz, hogy a baktériumok leváljanak a felületről, és ily módon hatékonyan terjedhessenek. A megfigyelés orvosi szempontból is igen jelentős, mert a baktériumok viselkedésének jobb megértése elősegítheti a szaporodásukat és terjedésüket hatékonyabban gátló antibiotikumok kifejlesztését.

Forrás: Science