Először igazolták, hogy ultrahanggal is kezelhető a csonttörés

Vágólapra másolva!
Az ultrahang a csonttörések gyógyítására is alkalmas, bizonyították be a marburgi Egyetemi Kórház és az Ulm Egyetem orvosai egy új klinikai vizsgálattal. A készüléket a jövőben olyan betegeknél lehetne alkalmazni, akiknél a csontok gyógyulása különféle okok miatt nem a megfelelő ütemben zajlik.
Vágólapra másolva!

A törött csontok összeforrása egyes betegeknél nem zajlik elég gyors ütemben, és erre egészen mostanáig nem tudtak megfelelő megoldást a szakemberek. Hat németországi intézetben párhuzamosan végzett klinikai vizsgálat viszont megoldhatja ezt a problémát: sikerült alátámasztani, hogy a törött csontok ultrahangos kezelése jelentős mértékben segíti a csontgyógyulást.

A vizsgálatban résztvevők mindegyikénél nehezen gyógyuló sípcsonttörés volt jelen. A betegeket véletlenszerűen osztották be a valódi és a hamis kezelést kapó csoportokba: ultrahanggal 51 beteget kezeltek, a kontrollcsoportba pedig 50 páciens került. Az alacsony intenzitású, pulzáló ultrahangos készülékkel (Low Intensity Pulsed Ultrasound; LIPUS) naponta húsz percig kezelték a csonttöréseket, amelyek átlagosan már négy hónapja nem forrtak össze a betegeknél.

Az ultrahanggal végzett kezelés során 1,5 megahertzes frekvenciájú ultrahang-hullámokat alkalmaztak 16 héten keresztül - az eljárást korábban már nemcsak a csontok gyógyítására, hanem az emberi fogszövetek újraalkotására is sikeresen alkalmazták. Az új vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy a kezelés alkalmas a késleltetett ütemű csontgyógyulás felgyorsítására: a valódi ultrahanggal kezelt betegcsoportban 34%-kal nagyobbnak mutatkozott a csontok ásványianyag-sűrűsége, mint a hamis kezelést kapó betegeknél - olvasható a BMC Musculoskeletal Disorders online kiadásában.

"Első alkalommal sikerült egy valódi klinikai vizsgálat keretein belül is bizonyítani, hogy az alacsony intenzitású ultrahanggal végzett kezelés felgyorsítja a csontok gyógyulását azoknál a betegeknél, akiknél ez késleltetetten és nehézkesen zajlik csak le. A mostani próba eredményei alapján a mindennapi orvosi gyakorlatba is be lehetne vezetni ezt az egyszerű és könnyen kivitelezhető eljárást" - mondta Jon E. Block, a cikk egyik szerzője.

A fogászatban már korábban kipróbált eszköz szintén a csontnövekedést segíti elő: 2006-ban az Alberta Egyetem szakemberei igazolták először, hogy az ultrahangos módszer az elpusztult fogszövetek újraalkotására is felhasználható. Az eljárás elsősorban azoknak nyújthatna segítséget, akik foggyökérproblémákkal küzdenek: ebben az esetben nem kellene mesterséges tárgyakat helyezni a fogsorba, hanem újra a saját fogukat használhatnák az érintettek.