Pokoli vihar, labda méretű jégdarabokkal az USA-ban - kép

Vágólapra másolva!
Kisebb focilabda méretű, szokatlan alakú jégtömbök is hullottak abban a viharban, amely hat tornádóval együtt pusztított szeptember közepén az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

2010. szeptember 15-én ítéletidő tombolt néhány órán keresztül az Egyesült Államokban, Texas déli részén. Aznap délután több viharközpont is aktív volt a régióban, és egy úgynevezett szupercella alakult ki a légkörben. Ezt a térségben lévő felszínhez közeli alacsony légnyomás és egy hidegfront szerencsétlen együttes jelenléte okozta, hatalmas vihart alakítva ki.

Forrás: National Weather Service Weather Forecast Office, USA
Krátermező keletkezett a jégeső nyomán

Aznap összesen hat tornádót figyeltek meg, erős szél jelentkezett és intenzív jégeső ért több települést. Néhol közel húszcentis jégtömbök hullottak.

Forrás: National Weather Service Weather Forecast Office, USA
Egy nagyobb lehullott jégdarab, amely láthatóan kisebb testekből állt össze

A fenti képen egy kisebb labda méretű jégtömb látható. Megfigyelhető érdekes "csápos" alakja, amely arra utal, hogy kisebb jégtömbök összetapadása is gyorsította test növekedését. A bejelentések alapján a legnagyobb jégdarab 0,49 kilogrammos és 19 centiméteres volt. A Texas állam extrém időjárási jelenségeit vizsgáló bizottság az államban az eddigi legnagyobb lehullott és megtalált jégdarabnak nyilvánította a testet. A hatalmas jégdarabok lehullva autókat, háztetőket tettek tönkre Texasban.

További képek a jégesőről és a tornádókról itt láthatók, még nagyobb jégdarabokról pedig az OzoneNetwork oldalain olvashat.