Valóban Földön kívüli anyag lehet a japán űrszondában

Vágólapra másolva!
Egy új hír szerint az Itokawa kisbolygóról visszatért japán űrszonda, a Hayabusa kapszulájában talált apró szemcsék nem hasonlítanak földi eredetű porszemekhez vagy az űrszonda berendezéseinek esetleges töredékéhez. Egyre valószínűbb, hogy kozmikus eredetűek, azaz az aszteroidáról származnak.
Vágólapra másolva!

A Hayabusa-űrszonda 2010. június 20-án a Földre juttatta azt a kapszulát, amely ideális esetben az Itokawa kisbolygóról származó mintát tartalmaz. Az űreszköz kétszer is leszállt a kisbolygón, de azt nem sikerült megállapítani, hogy a mintavétel célját szolgáló golyót (amely szemcséket vert volna fel a felszínből) kilőtte vagy sem.

A kapszula hétéves utazás után sikeresen landolt Ausztráliában, míg az űrszonda többi része elégett a légkörben. A kapszula felnyitásakor ismeretlen eredetű gázt és néhány apró szemcsét találtak, azonban utóbbiak származái helyét nem sikerült megállapítani.

Egy a napokban megjelent japán sajtóközlemény alapján a szakemberek egy lépéssel közelebb jutottak a megoldáshoz. A vizsgálatok alapján most már valószínű, hogy nem földi szennyeződésről vagy az űrszondát alkotó berendezések apró töredékeiről van szó. A szemcsék jellemzői ugyanis eltérnek a földi por vagy az esetleges alumíniumdarabok összetételétől. A biztos eredményhez további vizsgálatok kellenek, amelyek még hónapokig eltarthatnak.

Kisfilm a Hayabusa-űrszonda útjáról (JAXA)

A nagy érdeklődésre való tekintettel a hazatért Hayabusa-űrszonda kapszulájának több darabját is kiállították a Sagamihara Városi Múzeumban Japánban. Az űrszondának összesen hat különböző részét tekinthetik meg az érdeklődők, köztük a hővédő pajzsot, amely lelassította a visszatérő egységet a landoláshoz szükséges sebességre.

Forrás: JAXA

A hővédő pajzs a japán múzeumban (JAXA)