Szex az USA-ban: több mint 40 pozíció, sok színlelt orgazmussal

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozták az emberek szexuális szokásait felmérő, minden eddiginél átfogóbb amerikai vizsgálat eredményeit: a kutatás szerint négyből három vaginális közösülés óvszer nélkül zajlik, az emberek pedig több mint negyvenféle módon szexelnek egymással. Kiderült az is, hogy a tinédzserek korántsem annyira felelőtlenek, mint eddig gondolták: a 17 éves fiúknak csak negyven százaléka számolt be vaginális közösülésről az elmúlt egy évben.
Vágólapra másolva!

A Journal of Sexual Medicine című folyóiratban kilenc új tanulmány ismerteti annak az átfogó felmérésnek az eredményeit, amelyet az amerikaiak szexuális szokásairól végeztek a Center for Sexual Health Promotion (CSHP) szakemberei. A bloomingtoni Indiana Egyetemen működő intézet az amerikai nemzet eddigi legnagyobb, reprezentatívnak tekinthető kutatását végezte el: a kutatók csaknem két évtized alatt összegyűlt adatot elemeztek, összesen 5865, 14 és 94 év közötti résztvevővel.

Az elemzés előzetes eredményei alapján elmondható, hogy az USA-ban négyből csak egy vaginális közösülésnél használnak óvszert, bár az óvszerhasználat kétszer olyan gyakori abban az esetben, ha alkalmi kapcsolatról van szó. Az óvszerhasználat ugyan általánosabbá vált az elmúlt években, de még mindig nem elég gyakori ahhoz, hogy ne kelljen közegészségügyi szinten is népszerűsíteni a gumi használatát - írják a szerzők. A tartós párkapcsolat nélkül élők körében az átlagosnál gyakrabban védekeztek óvszerrel, méghozzá minden harmadik vaginális közösülésnél.

Az egyik nem várt eredmény az volt, hogy bár az USA-ban eddig mindenki úgy gondolta, hogy a tinédzserek nagy része felelőtlenül, védekezés nélkül szexel, ez mégsincs így. A tizenhét éves fiúk 40%-a számolt be vaginális úton folytatott közösülésről a kérdésfeltevést megelőző egy évben, és csak 27%-uk nyilatkozott ugyanígy akkor, ha a szakemberek az elmúlt kilencven napra voltak kíváncsiak. "Sok eddigi felmérés azt a képet mutatta, hogy a serdülők egyre fiatalabb korban válnak szexuálisan aktívvá, ami részben igaz is. Az viszont nem bizonyult igaznak, hogy ez a megállapítás a tinik döntő hányadára érvényes lenne. Sokan egyáltalán nem veszítik el a szüzességüket tizennyolc éves koruk előtt, akik pedig igen, azok közül is sokan védekeznek" - mondta Dennis Fortenberry, az Indiana Egyetem egyik kutatója.

Az eredmények közül még egy meglepő dolog érdemel említést, ez pedig a szex közbeni orgazmusok aránya. A férfiak 85%-a mondta azt, hogy partnerüknek - aki férfi és nő is lehetett - volt orgazmusa a legutóbbi együttlét során. A nők viszont csak 64%-os arányban nyilatkoztak ugyanígy. A különbség túl nagy ahhoz, hogy az eltérést a megkérdezett férfiak egy másik férfival folytatott szexuális aktivitásának lehessen betudni - írja a kutatásról közzétett beszámoló. Természetesen arról lehet szó, hogy viszonylag magas a színlelt orgazmusok aránya, vagyis a férfiak csak azt hiszik, hogy női partnerük valóban kielégült szex közben.

"Az emberek nagy része érdeklődik a többiek szexuális élete iránt, mi pedig most megválaszoltuk a leggyakoribb kérdések egy részét. Kiderült például, hogy a legutóbbi együttlétek alkalmával az emberek csaknem negyvenféle pozícióban szexeltek egymással. Arra is fény derült, hogy az óvszerhasználatot a legtöbben nem értékelik sokkal negatívabbnak az orgazmus és az örömérzet szempontjából az óvszer nélküli közösüléshez viszonyítva. A legutóbbi hasonló vizsgálatot húsz évvel ezelőtt végezték az USA-ban, így ki tudjuk majd értékelni, hogy az elmúlt két évtizedben hogyan változtak az amerikaiak szexuális szokásai" - mondta Debby Herbenick, a CSHP igazgatónője.

A Lifenetwork.hu a Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesülettel közösen mintegy félmillió embert fog megkérdezni szexuális szokásaikról - Magyarországon húsz éve nem készült ilyen volumenű, átfogó teszt. A szextesztről itt olvashat bővebben, a Facebookon pedig itt követhetőek a fejlemények.

Forrás: Center for Sexual Health Promotion