Bálnataknyot gyűjtő helikopter - kiosztották a bolond Nobel-díjakat

Vágólapra másolva!
Többek között a helikopteres bálnapermet-gyűjtés és a denevérek nemi szokásainak vizsgálata kapta az értelmetlennek tűnő kutatásokért járó IgNobel-díjat, melyet csütörtök este osztottak ki a Harvard Egyetemen. Az igazi Nobel-díjak átadása jövő héten lesz Stockholmban.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett Ig-Nobel-díjat - amelynek nevét az ignoble, vagyis szégyenletes, méltatlan, hanyagolható angol szóból képezték - 1991 óta osztják ki. Az Annals of Improbable Research című magazinban olvasható alapszabály szerint olyan kutatásokkal lehet elnyerni, amelyeket nem lehet vagy nem érdemes megismételni. Idén a bálnák permetét gyűjtő helikopter és a denevérek nemi szokásainak kutatása mulattatta leginkább a bírálókat.

A "bálnataknyot" gyűjtő helikopterért Karina Acevedo-Whitehouse és Agnes Rocha-Gosselin brit, valamint Diane Gendron mexikói kutató érdemelte ki a mérnöki díjat. Az általuk tervezett kis távirányítású helikopter a bálnák kifújt permetéből gyűjti az orrváladékot. A kutatások célja egyébként a különféle bálnafajok légzési rendszerében levő baktériumflórák megismerése volt. A bizottság külön értékelte azt, hogy a helikoptert publikáló cikk címe különösen nagyképű és hosszú volt ("A Novel Non-Invasive Tool for Disease Surveillance of Free-Ranging Whales and Its Relevance to Conservation Programs", ami körülbelül annyit jelent: "Egy új, nem invazív eszköz a betegségek követésére szabadon úszó bálnáknál és ennek jelentősége a fajvédelmi programokra").

Li Piao-csang és Min Tan kínai kutatók a gyümölcsevő denevérek (repülő kutyák) szexuális viselkedésének kiderítéséért kapták az IgNobel-díjat. Ezek az állatok fejjel lefelé párosodnak (a nőstény van elöl, míg a hím hátul - ezt dorzoventrális kopulációnak nevezték el a tudósok), az újdonság pedig az volt, hogy a nőstény időnként nyelvével izgatja párjának hímtagját, így hosszabb ideig tart a nemi aktus (erre már nem kellett új nevet találni, mert ez az orális szex).

A fizikai IgNobel-díjat Lianne Parkin, Sheila Williams és Patricia Priest új-zélandi kutatók érdemelték ki, mert bebizonyították, hogy elkerülhetjük a jégen való elcsúszást, ha kívülről zoknit húzunk a cipőre. Persze van, aki már eddig is ezt a gyakorlatot követte, most már a tudományos alap is megvan hozzá.

Nyálkagombák kutatásáért is osztottak az idén IgNobel-díjat, méghozzá közlekedésmérnöki kategóriában. Nakagaki Tosijuki, Kobajasi Rijo, Tero Acusi, Ito Kentaro, Takagi Szeidzsi, Szaigusa Tecu, Jumiki Kendzsi, Dan Bebber és Mark Fricker japán kutatók vasútvonalak és teherautók optimális útvonalainak tervezéséhez, modellként használták fel a Physarum polycephalum nyálkagomba fajt. Eredményeik a neves Science folyóiratban jelentek meg.

Az orvosi IgNobel idei két győztese, a holland Simon Rietveld és Ilja van Beest bebizonyította, hogy az asztma tüneteit enyhíti a hullámvasúton való utazás. A brit Keele egyetem három kutatója, Richard Stephens, John Atkins és Andrew Kingston pedig megállapította, hogy a káromkodás csökkenti a fizikai fájdalmat, vagy legalábbis a hidegérzetet: a kutatás során a kísérleti alanyoknak jeges vízben kellett tartaniuk a kezüket. A káromkodó csoportba kerülők tovább tudák a vízben tartani a kezüket, mint a csak nyomdafestéket tűrő szavakat használó kontrollcsoport tagjai. Manuel Barbeito, Charles Mathews és Larry Taylor amerikai kutatók kiderítették, hogyan kapaszkodnak meg a mikrobák a tudósok szakállán, hogyan mászkálnak benne, és ezen a szappannal való mosás sem segít. (De hát ki mos ma szappannal szakállat?)

A gazdasági IgNobelt a Goldman Sachs bankház, az AIG biztosító társaság és több más olyan cég nyerte el, melynek szerepe volt a gazdasági válság kialakulásában. Talán jobb volna, ha a cégek kockadobással választanák ki alkalmazottaikat? Az olasz Catania egyetem kutatói éppen ennek igazolásáért zsebelhették be a matematikai IgNobelt.

Egy másik katasztrófával kapcsolatos a kémiai díj: Eric Adams, Scott Socolofsky és Stephen Masutani amerikai jelöltek azt kutatták, hogy mikor tud összekeveredni egymással a víz és az olaj. A díjat a British Petroleummal megosztva kapták, mert az óriáscégnek a gyakorlatban is sikerült ezt bebizonyítani.

A valódi, Svéd Királyi Tudományos Akadémia által odaítélt Nobel-díjak átadására a jövő hét folyamán kerül sor Stockholmban. Az orvostudományi díjazottat október 4-én, a fizikait október 5-én, míg a kémiait október 6-án délelőtt jelentik be. (Az irodalmi díjat október 7-én, a Nobel-békedíjat október 8-án, míg a közgazdasági Nobel-díjat október 11-én fogják átadni.)