Sikeresen pályára állt a kínai holdszonda

Vágólapra másolva!
A terveknek megfelelően kedden kísérőnk körüli pályára állt Kína második holdszondája, a Change-2. A tervek szerint a Hold felszínét 15 kilométerre is megközelíti majd az űreszköz, amely fontos lépés a kínai emberes holdraszállás felé.
Vágólapra másolva!

Kedd, hazai idő szerint 8.11

A Change-2 űrszonda 112 órányi út után megérkezett a Holdhoz. Kísérőnktől 100 kilométerre 33 percen keresztül fékezett, majd sikeresen pályára állt. Az első adatok kedd reggel érkeztek meg a földi irányítóközpontba. A kínai sajtóközlemények szerint a korábban tervezett második pályamódosításra nem volt szükség, mivel az űreszköz megfelelő útvonalon haladt a Hold felé. Jelenleg elnyúlt pályán mozog kísérőnk körül, amelyet fokozatosan körré alakítanak. A szonda a tervek szerint a későbbiekben 15 kilométerre közelíti meg a Holdat.

Vasárnap, hazai idő szerint 22.35

Október 1-én, helyi időben 19 órakor sikeresen startolt a Change-2 jelű kínai holdszonda. Az ország délnyugati részén található Hszicsiang űrközpontból egy Hosszú Menetelés 3C jelű hordozórakéta bocsátotta fel, és állította közvetlenül a Hold felé tartó pályára az űreszközt. A szonda első célpontjai között szerepel a Sinus Iridum nevű bazaltlávával kitöltött holdi tenger, ahova a következő kínai holdszonda sima leszállását tervezik.

Korábbi információk:

Kína 2007 októberében indította Change-1 néven űrszondáját a Hold vizsgálatára. Közel három évvel a sikeres start után újabb kínai űreszköz indul kísérőnk felé Change-2 néven, amely legkorábban pénteken startolhat a Xicsiang térségében lévő űrközpontból, és 5 nap alatt érhet a Holdhoz.

A Change-2 pályájának a Holdtól távoli részén 100 kilométer, ahhoz közeli szakaszán pedig mindössze 15 kilométer magasan fog a felszín felett haladni. A pontos navigációhoz nemcsak a Hold domborzatának, de a gravitációs terében mutatkozó szabálytalanságoknak az ismerete is szükséges. A küldetés egyik célja az ilyen alacsony, de biztonságos keringés tesztelése. Emellett egyéb technológiai újdonságokat is tartalmaz a küldetés, ilyen az X-hullámsávú kommunikációs berendezés, valamint egy új kamera, amely a pálya alacsony szakaszán 1,5 méteres részleteket is képes lesz megörökíteni a felszínről.

Forrás: News.cn, Xinhua Net
Indul a Change-2, a második kínai Hold-szonda (News.cn, Xinhua Net)

A küldetés minimális tervezett időtartama hat hónap. A Change-2 fontos lépést jelent a várhatóan 2013-ban induló Change-3 felé, amely már le is fog szállni a Hold felszínére. 2017-ben már kőzetmintát szeretne Kína a Földre hozni, majd 2020-ban az első kínai a Hold felszínére lépne.