Rák miatt altatták el a kórral szemben eddig immunis tasmán ördögöt

Vágólapra másolva!
El kellett altatni egy ausztrál kutatók által évek óta megfigyelt tasmán vagy más néven erszényes ördögöt (Sarcophilus harrisii), mert elhatalmasodott rajta az egész fajt kihalással fenyegető titokzatos bőrbetegség. A fejlemény azért jelent nagyon rossz hírt, mert a Cedric nevű állat korábban ellenállónak tűnt a betegséggel szemben.
Vágólapra másolva!

Az erszényest Clinky nevű féltestvérével együtt 2007-ben oltották be rákos sejtekkel. Clinky elpusztult, de Cedric immunrendszere sikeresen védekezett, és nem alakult ki nála tumor. Ez reményt adott arra, hogy az állat segítségével talán kifejleszthető lesz egy vakcina.

Egy évvel később más típusú rákos sejtekkel is beoltották az állatot, és ezúttal kialakult két kis pofadaganat. Ezeket műtéttel eltávolították ugyan, és úgy is tűnt, hogy Cedric felépül, két héttel ezelőtt azonban röntgenfelvételeket készítettek, amelyek azt mutatták, hogy a rák átterjedt az ötéves erszényes tüdejére. Ezt műtéti úton nem lehetett eltávolítani, és kemoterápia sem volt alkalmazható, ezért a kutatók úgy döntöttek, hogy - megelőzendő az állat további szenvedését - elaltatják.

A rákos megbetegedést (Devil Facial Tumor Disease) 1996-ban fedezték fel a világ legnagyobb testű erszényes ragadozói körében. Az azóta eltelt időszakban a vadon kizárólag az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén élő faj állománya 70 százalékkal megcsappant. A fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a veszélyeztetett kategóriába sorolják, jelenlegi becslések szerint 25 év múlva teljesen eltűnhet.

A termetükben kisebb kutyákhoz hasonlító, húsevő erszényes ördögök fizikai úton, például harapással adják át egymásnak a fertőzést, amely torz daganatokat okoz pofájukon. A daganat akadályozza őket az evésben, így gyakorlatilag éhen pusztulnak. A kór emellett roncsolhatja belső szerveiket is.

Reményre adhat okot, hogy idén márciusban kutatók felfedeztek egy Tasmánia északnyugati részén élő kolóniát, amelynek tagjai az eddigi vizsgálatok alapján immunisak a bőrrákkal szemben. Ausztrál állatkertekben is tenyésztik az ördögöt, jelenleg mintegy 280 egészséges állat él fogságban. A hatóságok tervei között szerepel, hogy egy egészséges példányokból álló populációt áttelepítenek a közeli szigetek egyikére, hogy így hozzanak létre egy "tartalékállományt".

Egy nemzetközi kutatócsoportnak nemrég sikerült megfejteni a pusztító rákos megbetegedés genetikai jellegzetességeit, ami segíthet a gyógymód kidolgozásában.