Új kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron - kép

Vágólapra másolva!
A tudomány számára eddig ismeretlen kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkár keleti részén. Az új fajt tarzan kaméleonnak nevezték el, hogy felhívják a figyelmet a sziget élővilágának veszélyeztetett helyzetére.
Vágólapra másolva!

A kutatók a figyelemfelkeltő Calumma tarzan nevet adták az eddig nem ismert fajnak, részben mert egy régen Tarzanville-nek nevezett település (most Ambodimeloka) mellett találtak rá, másrészt, hogy ráirányítsák a figyelmet a hüllő és a sziget veszélyeztetett helyzetére. "Madagaszkárt a gyors léptékű fakitermelés fenyegeti" - mutatott rá Philip-Sebastian Gehring, a felfedezésről beszámoló kutatók egyike.

A kaméleonfaj Madagaszkár keleti partvidékén, közepes magasságú esőerdőkben él. A kutatókat meglepetésszerűen érte a felfedezés. Az új faj a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján várhatóan súlyosan veszélyeztetett besorolást fog kapni, élőhelye ugyanis mindössze 10 négyzetkilométer.

Forrás: Sebastian Gehring/Wikimedia Commons
Egy hím tarzan kaméleon

"A tarzan kaméleon lapos pofája egyedülálló a kaméleonok között, így rögtön tudtuk, hogy egészen különleges példánnyal állunk szemben" - mondta a hatfős kutatócsoport egyik tagja.