Filmeket, bibliát és nikotinos rágót kapnak a chilei bányászok

Vágólapra másolva!
A táplálékon és vízen kívül kempingágyakat, MP3-lejátszókat és egy mini-kivetítőt is küldenek a chilei bányászoknak, alkoholt és cigarettát azonban nem kaphatnak. A mélyben rekedt férfiak illemhelyül az egyik járatban feltörő föld alatti forrást használják, és a fennálló fertőzésveszély miatt már oltóanyagokat is juttattak le nekik. A hónapokig eltartó mentési munkálatok várhatóan hétfő délután kezdődnek.
Vágólapra másolva!

Kempingágyakat, törülközőket, tiszta fehérneműt és nyári ruhákat fognak leküldeni a chilei bányászoknak, valamint MP3-lejátszókat, hangszórókat és egy mini-kivetítőt is, amelyen felvételről nézhetnek focimeccseket és filmeket. Az eszközöket az egyik köldökzsinórnak nevezett, 15 centiméter átmérőjű járaton juttatják le a férfiaknak. Fertőtlenítőt és gumicsizmát már kaptak, hogy megtisztítsák a lenti vízforrásokat, és kisméretű bibliákat, valamint puha WC-papírt is küldtek.

A bányászok és a felszín között az elmúlt hetekben készült, összesen három darab, nagyjából 15 centiméteres járat biztosítja a kapcsolatot, melyek közül az egyiken folyamatosan friss levegőt juttatnak le a mélybe, míg a másik kettő a folyadék, táplálék és egyéb dolgok lejuttatására, valamint a kommunikációs kapcsolat fenntartására szolgál. A férfiaknak vasárnap azt is megengedték, hogy közvetlenül beszéljenek családtagjaikkal, akik a felszínen egy Remény tábornak nevezett sátortáborban virrasztanak.

A mélyben rekedtek a szűk tér miatt fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve. Jaime Manalich chilei egészségügyi miniszter a sajtó munkatársainak vasárnap elmondta, hogy vakcinákat is küldtek a bányászoknak, hogy védettek legyenek az olyan betegségekkel szemben, mint a diftéria és a tetanusz. A férfiak továbbá a náluk lévő kamerával felvételeket készítettek a sérüléseikről, amelyeket a bányaomláskor szereztek, és az orvosok a látottak alapján próbálják kezelni őket. Komoly sérülése azonban senkinek nincsen.

A férfiak mindennapi szükségleteiket egy különálló alagútban végzik el, ahol egy föld alatti forrásból víz tör fel. A víz tovább folyik a bányába, így szerencsére állandóan tisztán tartja a járatot.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=em1mXiyl2aZRklKq

A vasárnap közzétett videofelvételen láthatóan elkeseredettebbek a bányászok, mint egy héttel ezelőtt

A bányászok számára komoly problémát jelentenek a függőségek miatt kialakult elvonási tünetek. Manalich az El País című spanyol napilapnak nyilatkozva elismerte, a 33 beszorult ember közül a múltban több is rendszeresen fogyasztott alkoholt, hogy leküzdje a mélyben végzett munkával járó félelmet. Mint mondta, egyesek időnként "nagy mennyiséget" is magukhoz vettek. A bányászok Sebastián Pinera államfővel folytatott első telefonbeszélgetésükben egy "pohárka bort" kértek, hogy megünnepelhessék az ország függetlenségének kétszázadik évfordulóját. A mentési művelet vezetői ugyanakkor kitartanak amellett, hogy a 700 méteres mélységben rekedt vájárok nem kaphatnak alkoholt, és cigaretta helyett is csak nikotinos rágógumit küldtek nekik.

A bányászok kiszabadításának hétfőn délután látnak majd neki. A mentési munkálatokat a bányászok egyik védőszentje után Szent Lőrinc műveletnek nevezték el. Bár a fúró ideális körülmények között akár 20 métert is képes megtenni naponta, a 66 centiméter átmérőjű alagút fúrása akár 100 napig is eltarthat. A munkálatokból a bányászoknak is ki kell majd venni a részüket, a feladatuk az lesz, hogy eltakarítsák a mélybe zúduló körülbelül 3-4000 tonnányi követ.

A mentésben részt vevők egy alternatív eljáráson is dolgoznak, amely lehetővé tenné, hogy feleannyi idő alatt kiszabadítsák a férfiakat. A GeoTech nevű chilei bányászati cég egy olyan speciális fúróvál látna munkához, amelyet vízjáratok fúrására használnak. Az eszközzel az egyik, már meglévő járatot szélesítenék ki 70 centiméteresre, amin keresztül már ki tudnák menteni a bányászokat. Laurence Golborn bányászati miniszter azonban nem lát sok esélyt ennek a kivitelezésére, szerinte ugyanis nem biztos, hogy valóban működne.