Gyógyszersiker a bőrrák legveszélyesebb formájának kezelésében

Vágólapra másolva!
A melanoma a bőrrák legveszélyesebb formája: a betegeknél gyakran képződnek áttétek, és sokan a diagnózist követő egy éven belül meghalnak. Igen nehezen kezelhető daganattípusról van szó, így minden apró részsiker komoly reményt jelent a betegeknek. Az egyik tekintélyes orvosi folyóiratban éppen egy ilyen előrelépésről számoltak be egy massachusettsi rákkutató központ szakemberei.
Vágólapra másolva!

A melanoma gyógyításában sajnos most sem jött el a nagy áttörés, de egy kisebb klinikai vizsgálat sikere is komoly reményt jelent. A New England Journal of Medicine legújabb számában megjelent publikáció szerzői először 55 betegen, később pedig 32 betegen vizsgálták meg egy új gyógyszer hatását.

Az első klinikai vizsgálatban szereplő 55 melanomás páciens közül 16-nál volt jelent a betegség egy olyan formája, amelyben egy úgynevezett B-RAF fehérje mutációjával hozható összefüggésbe a tumor növekedése. Ez a mutáció a melanomás betegek körülbelül felénél van jelen; a DNS megváltozásának következtében aktiválódik a B-RAF, ami felgyorsítja a tumor terjedését.

A PLX4032 kódnevű gyógyszerrel kezelt betegek közül tíz reagált a készítményre: ez azt jelentette, hogy a tumor mérete 30%-kal vagy ennél is nagyobb mértékben csökkent. Egy betegnél pedig teljesen eltűnt a daganat a gyógyszer hatására - írja a Nature blogja.

A Massachusetts General Hospital Cancer Center orvosai egy második klinikai vizsgálatot is elvégeztek az eredmények megerősítésére. Harminckét olyan beteget vizsgáltak, akiknél kivétel nélkül jelen volt a B-RAF gén mutációja. Ebben az esetben 24 betegnél tapasztalták a tumor részleges zsugorodását, és kettőnél tűnt el teljesen a korábbi daganat.

A gyógyszert eredetileg kifejlesztő kaliforniai cég, a Plexxikon szakemberei egy ismert nemzetközi gyógyszercéggel együttműködve tervezik egy nagyobb klinikai vizsgálat elvégzését a jövőben. Ebben összesen 700 betegen próbálnák ki a szert.

A középkorúak a legveszélyeztettebbek

A melanomával diagnosztizáltak átlagéletkora 40-45 év, azaz leginkább a középkorúak a veszélyeztetettek. Nemi különbséget nem mutat a betegség kialakulása, de férfiaknál inkább a törzsön, míg nőknél az alsó végtagon alakul ki.

A melanoma növekedési formája függőleges vagy sugárirányú lehet. Ezen formák klinikai következményei alapvetően eltérnek: a sugárirányú növekedési fázisban lévő melanomák alig vagy egyáltalán nem adnak távoli szervekben áttétet. A függőleges növekedéssel azonban együtt jár az áttétképződés reális veszélye.

A felszínesen, azaz sugárirányban terjedő melanoma felismerése viszonylag egyszerű, és a laikusoknak is megtanítható. A korai diagnózis szempontjából ez nagyon fontos, mivel a melanomák 30%-a korábban meglévő anyajegyből alakult ki.

Fontos tudni, hogy a fehérbőrű lakosság körében mind a betegség előfordulási aránya, mind a halálozási arány folyamatosan nő. A leggyakoribb tumorok listáján a melanoma a nyolcadik helyen áll.

A melanoma kialakulásáról és megelőzési lehetőségeiről a Daganatok.hu betegtájékoztató anyagában olvasható részletesebb információ.