Átérné Európát a pakisztáni áradás - műholdképek

Vágólapra másolva!
Hatalmas viharfelhők, medrükből kilépett folyók és országnyi elárasztott területek. A NASA műholdképei látványosan festik le a monszunesők által sújtott ázsiai ország állapotát.
Vágólapra másolva!

A legújabb jelentések szerint a pakisztáni áradás az ország területének közel ötödét érintette, ahol mintegy 170 millió ember él. Sok ezer települést öntött el a víz, több millióan váltak hajléktalanná, és az eddigi hírek szerint 1500 ember veszítette életét.

Forrás: howbigreally.com
A pakisztáni áradás által érintett terület (sárga színnel) Európa térképére vetítve (howbigreally.com)

Az alábbi felvételt a NASA CloudSat nevű műholdja rögzítette 2010. július 28-án. Ekkor az ország jelentős részét sűrű felhőzet borította, amelyből sok helyütt nagyjából egy nap alatt 20-40 centiméter eső esett.

Forrás: NASA/JPL-The Cooperative Institute for Research in the Atmosphere, Colorado State University
A felhőzet július 28-án Pakisztán felett a CloudSat műhold felvételén. Nem csak sűrű a felhőtakaró, de sok a viharközpont is, amelyek a hatalmas esőzéseket okozták (NASA/JPL-The Cooperative Institute for Research in the Atmosphere, Colorado State University)

Forrás: NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, U.S./Japan ASTER Science Team
A medrükből kilépett folyók vize által elborított terület Sukkur városa környékén augusztus 18-án. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, U.S./Japan ASTER Science Team)

Az alábbi képpárt a NASA Aqua műholdja készítette augusztus 8-án és 11-én. A hamisszínes felvételeket az infravörös tartományban rögzítették. Jól megfigyelhető, miként nőtt meg a kékes színnel ábrázolt, vízzel elborított terület nagysága az Indus folyó mentén. Míg átlagosan az Indus csak közel 1 kilométer széles, itt néhol a 20 kilométert is meghaladta.

Forrás: NASA/GSFC/LaRC/JPL, MISR Team
Az Indus-folyó augusztus 8-án (balra) és 11-én (jobbra). A vízzel borított területeket kékes árnyalat jelzi (NASA/GSFC/LaRC/JPL, MISR Team)